Wandelroutes in Utrecht

Trek je wandelschoenen aan voor de onderstaande mooie wandelroutes in Utrecht Oost, Noordoost, Binnenstad, West en Leidsche Rijn

Wat is leuker dan af en toe een ommetje te maken in je eigen wijk?

Kunstwandeling Out of office in Leidsche Rijn
Maak deze zomer en wandeling langs 8 tijdelijke kunstwerken (circa 3 km) in Leidsche Rijn. De kunstwerken hebben elk een plekje in de wijk en zijn te vinden via een speciaal gemaakte plattegrond, die gratis op te halen is op het Berlijnplein (bij Venster en de Buurtwerkkamer) en Buurtcentrum Hoge Weide. Wandel van kunstwerk naar kunstwerk, waarbij je bij elk kunstwerk door middel van het scannen van een code ook het verhaal achter het kunstwerk kunt zien en horen. Klik hier voor meer informatie over deze wandelroute of klik download de route. Deze wandeling van 3km kan gemaakt worden tot 15 september en duurt ongeveer 1,5 uur. Op zaterdag 24 juli, zondag 25 juli, zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus is het mogelijk om deze wandeling gezamenlijk te lopen.

Rondjes in Oost
Bewonersinitiatief Groen Oost heeft negen routes gemaakt langs de vele, soms goed verborgen, groene plekjes van Utrecht Oost. Ook de bewoners uit Noordoost kunnen op pad op een van mooie routes gemaakt op initiatief van de Beweegvriendelijke Wijk die in Noordoost activiteiten voor 55+ organiseert om alleen of samen te bewegen en elkaar te ontmoeten. Bewoners in de binnenstad kunnen hun loopschoenen aantrekken voor een rondje langs de grachten.

QR code route in West
Acht HKU studenten hebben in samenwerking met Het Wilde Westen een QR-wandel route gemaakt door Utrecht-West. Kies zelf een punt of volg de route naar de verschillende QR codes in de wijk. Iedere QR-code geeft een andere beleving. Neem je koptelefoon mee om de audio goed te kunnen luisteren.
Bij route 1 krijg je info over de buurt of een kunstwerkje bij route 2 zie je straat door de ogen van een ander.
Klik hier voor de routes.

Wandelroute grachten en werven
De Utrechtse grachten met hun werven en werfkelders zijn uniek in de wereld. Deze bijzondere bouwwerken zijn in de middeleeuwen op particulier initiatief ontstaan. Tijdens deze wandeltocht van 2,6 km loop je over verschillende werven en langs de grachten. Je leert Utrecht weer op een heel andere manier kennen. Bekijk hier de route of download GPX bestand – gemaakt door Routebureau Utrecht.

Wandelboekje Noordoost
De wandeling bestaat uit drie verschillende routes, variërend van een ommetje tot een wat langere wandeling. Het start- en eindpunt van iedere route is bij winkelcentrum De Gaard aan de Troosterlaan 9. De wandeling door Tuindorp en Tuinwijk is niet zomaar een wandeling. Op de route zijn oefeningen aangeboden om verschillende spiergroepen in het lichaam te trainen. Het zijn eenvoudige en laagdrempelige oefeningen die het lijf net die extra boost geven. Materialen meenemen is niet nodig: alles wat je nodig hebt om de oefeningen uit te voeren, vind je op de route zelf. Het wandelboekje is een initiatief van de Beweegvriendelijke Wijk en gratis verkrijgbaar op verschillende plekken in de wijk, zoals Bakkerij NeplenbroekVivant Tabaksaak VroonBuurtcentrum de Leeuw en Huisartsenpraktijk Vogelenbuurt.

Routes in Oost
Je komt langs tientallen parken, hofjes, binnenpleinen, moestuinen en natuurgebieden, waarvan vele door buurtbewoners zelf worden onderhouden, op zich al een reden om eens een rondje te lopen. De routes zijn ongeveer 5 km lang, een uurtje lopen. Ze overlappen als een soort systeem van knooppunten, dus je kunt zo lang lopen als je wilt.

Oost is een voormalig hoveniersgebied en werd vroeger zelfs de ‘moestuin van de stad’ genoemd. En ondanks de bouwwoede in de vorige eeuw laten de wandelroutes je zien dat nog veel van de hoveniershistorie is behouden. Waarschijnlijk ken je Park Oosterspoorbaan, Park Bloeyendael, het MinstroomgebiedKoningshofTuindersvereniging AbstedeBotanische TuinenWilhelminapark en het Krommerijnpark. Dat zijn de grotere groengebieden in Oost. Maar ken je ook de Albrachtshof, de Minhof en Abstederhof, het vernieuwde Vogelbosje, het Ringslangenbos, natuurgebied De Zilveren Schaats, de inheemse kwekerij het Hof van Eeden, De Driehoek, Tuinderij De Volle Grond, of dat prachtige laantje langs de Stolberglaan? Volg de routes, en Oost kent geen (groene) geheimen meer voor je!

Bekijk hier onderstaande routekaart in groot scherm en download via deze link de GPX bestanden.

 

 

 

 

 

 

 

Liever samen aan de wandel? Bekijk dan hier het overzicht van alle wandelgroepen.

Over Sportstad-Utrecht.nl

Op Sportstad-Utrecht.nl vind je alle sportaanbieders en -locaties die de gemeente Utrecht rijk is. De handige filters en zoekfuncties maken het makkelijk om dé sport te vinden die bij je past. Op de homepage vind je interessante artikelen over sportgerelateerde onderwerpen. In de kalender kan je zien welke leuke sportevenementen plaatsvinden in Utrecht.

English version

Sportstad-Utrecht.nl is een initiatief van SportUtrecht. © 2018