Utrechtse Sportkrant – model vliegen met Huib van Putten

De Utrechtse Sportkrant is een nieuwe krant die wekelijks wordt uitgegeven in en rondom Utrecht. Hierin staat leuk sportnieuws opgenomen, maar ook is er plaats voor verhalen. Heb je interesse in sport en wil je de Utrechtse Sportkrant niet missen? Neem dan hier een abonnement!

In het artikel van week 39 staat Vrijwilliger Huib van Putten van Modelvliegclub Midden Nederland in het stralende middelpunt. Kijk voor meer informatie over deze sportaanbieder eens op de website!

Strijdbaar. Dat is het woord dat het beste past bij de 72-jarige Huib van Putten.

Ogenschijnlijk is hij de rust zelve, de voorzitter van de Modelvliegclub Midden Nederland. Maar achter deze facade schuilt een man die ruim zes jaar met hart en ziel streed voor een plek voor de club, zíjn club. Een plek waar men in alle rust en ruimte volop kan vliegen met de veelal geavanceerde zelfbouwvliegtuigen en -helikopters.

De rechter moest er aan te pas komen om de plek aan de Ringkade – in polder Rijnenburg – legaal aan te wijzen. En zelfs dat was niet voldoende. Pas nadat de Raad van State zich enkele weken geleden ten gunste van de club uitsprak, kon de opening volop gevierd worden.

Wie een bezoekje brengt aan de Ringkade denkt in de eerste instantie dat een aantal – veelal volwassen mannen –  lekker aan het spelen is met een paar speelgoedvliegtuigjes. Niets mis mee toch? Er bestaan immers ook zoveel liefhebbers van treintjes. Maar om daar nu zoveel tijd in te steken? En is dat dan ook sport?

Bij Van Putten is een gevoelige snaar geraakt. Je ziet het aan de passie in zijn ogen. Geduldig legt hij uit dat het hier om een echte sport gaat. Net als bij alle andere sporten heb je recreanten maar ook toppers die opgaan voor het NK, EK en WK. En zulke toppers herbergt de Model Vliegtuigclub Midden Nederland ook.

Huib van Putten: “De feestelijke opening trok ruim 300 bezoekers. Zij zagen onder andere een show van twee Alouette helikopters, ieder 25 kilo zwaar en uitgerust met straalmotoren. Kosten 35.000 euro per stuk.”

Binnen de verschillende disciplines, Nederland kent er bijna 40 waarvan 30 internationaal, richt men zich in de Utrechtse polder op Kunstvliegen met vliegtuigen, helikoptervliegen en verschillende vormen van zweefvliegen. ‘En kijk, bij het kunstvliegen moet alles kloppen in een wedstrijd. Daar telt iedere centimeter en is de oog-hand coördinatie, controle en concentratie echt topsport’, aldus de voorzitter die weet waar hij het over heeft. In een eerder leven slaagde hij namelijk bij de luchtmacht voor de toelating als jachtvlieger, maar door de malaise in de burgerluchtvaart in de jaren zestig was de kans op een baan nihil.

De laatste jaren heeft Van Putten er zo’n veertig uur in de week ingestoken om Modelvliegclub Midden Nederland een vaste plek te bezorgen op het vertrouwde terrein in de polder. ’Ja hoor, ook aan mij vragen de mensen regelmatig wat me bezielt om daar zoveel vrije tijd in te steken. Ik vind het gewoon leuk en je blijft er jong bij. Mijn vrouw Thelma, dochter Simone en zoon Arvid weten niet beter dan dat hun vader op pad is. Vroeger al liepen werk en hobby door elkaar, nu kost de hobby wat meer tijd.’

Wel is hij blij dat de club na al die jaren van strijd eindelijk in rustiger vaarwater terecht komt. ‘Sportwethouder Jansen, die de gemeente als eigenaar van de grond vertegenwoordigde in de strijd tegen een buurman, heeft onze nieuwe locatie geopend. En dat was verdiend, want er zijn heel wat politici en ambtenaren die zich ons lot hebben aangetrokken en zich er voor hebben ingezet. Nu kunnen we ons gaan richten op uitbreiding van leden en de bouw van een clubhuis.’

Foto: Jeroen Stoops

Over Sportstad-Utrecht.nl

Op Sportstad-Utrecht.nl vind je alle sportaanbieders en -locaties die de gemeente Utrecht rijk is. De handige filters en zoekfuncties maken het makkelijk om dé sport te vinden die bij je past. Op de homepage vind je interessante artikelen over sportgerelateerde onderwerpen. In de kalender kan je zien welke leuke sportevenementen plaatsvinden in Utrecht.

English version

Sportstad-Utrecht.nl is een initiatief van SportUtrecht. © 2018