Utrechtse Sportkrant – ‘Snotneus’ Hugo een wereldtopper in spé

Het zal je maar overkomen. Je ontvangt als voorzitter van een vereniging een e-mailtje van een moeder: ze wil haar zoon aanmelden als lid van Snookervereniging Utrecht. Bij de eerste kennismaking is iedereen onmiddellijk lyrisch. Hugo van Houten, op dat moment slechts zeven lentes jong, blijkt een toptalent. Andere leden en het bestuur kijken vol bewondering naar zijn prestaties op het groene laken.

De inmiddels tien jaar oude en 140 centimeter lange Hugo komt slechts met een klein deel van zijn lichaam boven de snookertafel (afmetingen 385×206 x85cm) uit, maar knalt de ballen ogenschijnlijk moeiteloos in de pockets, de gaten aan de zijkant van het biljart. ‘Wij gaan al jaren lang met vakantie naar Griekenland’, vertelt moeder Angelica van Houten, ‘en naast het zwembad van ons hotel stond een pooltafel. Toen Hugo op driejarige leeftijd voor het eerst meeging, was hij niet bij die tafel weg te slaan.’

Al snel bleek dat de jonge inwoner van Montfoort talent had en vervolgens maakte hij via de televisie kennis met de veel grotere snookertafel. ‘Dat wil ik ook’, dacht Hugo, die na het zien van die beelden al snel was uitgekeken op het poolbiljart.

Chocomel

Bij Snookervereniging Utrecht (SU) in Vleuten ontwikkelt Van Houten jr. zijn talent gestaag. Hij is opgeklommen naar de tweede plaats op de ranking van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB) voor spelers tot vijftien jaar. Zelf traint hij tweemaal per week in sportzaal Fletio in Vleuten onder leiding van Evard Boon en Django den Hartog. Daarnaast wordt op het bondsbureau van de KNBB zijn techniek bijgeschaafd door de bondscoaches Kevin Chan en Manon Melief. Om zijn ontwikkeling te optimaliseren brengt Hugo ook nog eens één keer per maand een bezoek aan de snookeracademie in het Belgische Dilsen-Stokkem, waar hij door de Belgische snookertoppers Danny Moermans en Luca Brecel stevig onder handen wordt genomen.

Bijzonder is dat deze sessies in België worden gesponsord door zijn eigen snookervereniging. Om het balgevoel op peil te houden, speelt Hugo in zijn spaarzame vrije tijd ook nog carambolebiljart bij café De Plaats in Montfoort, waar hij na een paar uur steevast één chocomel moet afrekenen.

Interland

De goedlachse keeper van de E2 van voetbalvereniging Montfoort heeft op zijn prille leeftijd al een NK en een WK voor spelers O18 achter de rug en speelde ook al een interland tegen Duitsland. De leerling van groep 7 van de Graaf Jan van Montfoortschool is zeer ambitieus en weet één ding zeker. ‘Ik wil wereldkampioen bij de professionals worden’, zegt hij zonder enige schroom.

Zijn ouders zijn op zoek naar sponsoren die willen helpen deze wens te realiseren. Om dat doel te bereiken zijn er zeker stages nodig in het Verenigd Koninkrijk, hét bolwerk van de snookersport.

Tekst: Utrechtse Sportkrant/Ted Vermeulen
Foto: Utrechtse Sportkrant/Jan Kruijdenberg 

De Utrechtse Sportkrant is een krant die wekelijks wordt uitgegeven in en rondom Utrecht. Hierin staat leuk sportnieuws opgenomen, maar ook is er plaats voor verhalen. Heb je interesse in sport en wil je de Utrechtse Sportkrant niet missen? Neem dan hier een abonnement! Heb je het vorige verhaal gemist? Klik hier om het alsnog te lezen!