Utrechtse Sportkrant – Silvia en Karima: Een gouden duo van PVCV

‘Ja joh, we zijn gewoon BFF (best friends forever). Ik probeerde de commissie ‘respect’ nieuw leven in te blazen en kwam Silvia tegen. Dat klikte direct, waarschijnlijk omdat we zo verschillend zijn.’ Met Karima Rijksen-Sarghini (43) en Silvia Versluis (33) in de gelederen moet het wel heel vreemd lopen als het project ‘Respect en Sportiviteit’ binnen PVCV niet slaagt.

Het project bij de Vleutense club is een van de uitkomsten van het gezamenlijke voetbalconvenant met nog 31 Utrechtse voetbalverenigingen. Doel is de agressie op en rond de voetbalvelden in te tomen. En om de jeugd, en daarmee ook de leiders, coaches maar zeker ook de ouders, in dit traject mee te nemen.

Het duo, beiden moeder van een voetballende zoon, is er druk mee. Karima is de meest praktische van de twee en probeert daar waar ze kan iedereen er op te wijzen dat ‘dit of dat echt niet kan. En dat respect voor elkaar en zeker voor de vrijwilligers de sleutel tot succes is’. Silvia bewaakt de kaders die er zijn opgesteld. De taken zijn dus verdeeld, Karima neemt het voortouw bij de ‘projectjes’, terwijl Silvia het eerste aanspreekpunt is bij incidenten.

Er is voor PVCV een jaarplan opgesteld dat aan het begin van het voetbalseizoen begint. ‘We hebben dit allemaal doorgesproken met alle 31 clubs die met dit onderwerp bezig zijn. We kregen hulp van de VSU en de KNVB.  En de ene club helpt de andere. Zo waren wij  hier al bezig met dit onderwerp en konden onze kennis delen met de rest. Bij Kampong bijvoorbeeld was al goed nagedacht over de gedragsregels en hoe je deze presenteert. Bij twijfel of bij een hulpvraag bellen we elkaar en dat werkt heel goed’, vertelt Silvia.

Karima vult aan: ‘Je merkt dat het binnen de club leeft. Als er wat is kunnen we rechtstreeks contact opnemen met de voorzitter, Joep de Munnik. Het project loopt vanaf de selectie tot aan de breedtesport. Want uiteraard beschikt PVCV over clubregels. Maar bij de jeugd leggen we het accent, zeker voor wat betreft de gedragsregels, op de groep tot 13 jaar. We hopen dat ze vanaf die leeftijd dan zelf kunnen uitdragen wat ze geleerd en meegekregen hebben. Het zijn hele praktische dingen hoor, vanaf een hand geven aan je tegenstander tot aan wat heb je nodig om een wedstrijd te winnen.’

Silvia merkt op dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Sinds een week heeft het duo hulp gekregen van Trudy Geurts en Herman van den Tempel. ‘We hebben de laatste weken contact gehad met een aantal collegaverenigingen over wat incidenten. Je merkt dat nog niet alle clubs bereid zijn de hand in eigen boezem te steken en sorry durven te zeggen. Jammer want dat maakt de return simpeler. Ik zeg niet dat er hier niets kan gebeuren, maar ik hoop dat wij wel sorry durven zeggen. Binnen de eigen club moeten ze ook weten dat je achter ze staat. En dan, die jongens komen elkaar altijd wel weer eens tegen. En dan moeten ze geen herrie van de velden mee nemen toch.’

Tekst door: Marina van Huissteden-Kaspers
Foto: Ankie Hogewind/Utrechtse Sportkrant

De Utrechtse Sportkrant is een nieuwe krant die wekelijks wordt uitgegeven in en rondom Utrecht. Hierin staat leuk sportnieuws opgenomen, maar ook is er plaats voor verhalen. Heb je interesse in sport en wil je de Utrechtse Sportkrant niet missen? Neem dan hier een abonnement! Heb je het vorige verhaal gemist? Klik hier om het alsnog te lezen!