Utrechtse Sportkrant – Nederland onder 12 eindigt als vijfde op EK honkbal

Het Europees kampioenschap honkbal voor jeugd onder 12 jaar vond dit jaar plaats van 10 juli tot en met 15 juli op de honkbalvelden van UVV op Sportpark de Paperclip te Vleuten. Negen landen streden tegen elkaar met als doel een plaats op het erepodium. Zoals het hoort bij een toernooi voor de jeugd speelden ook sportiviteit en plezier een belangrijke rol, zo benadrukte de organisatie.

Het EK is een jaarlijks terugkerend internationaal toernooi, mede mogelijk gemaakt door de CEB (Confederation of European Baseball). De jeugdige Nederlandse talenten nemen het in Utrecht in de eerste ronde van poule B op tegen titelverdediger Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Wit-Rusland. Het Wilhelmus luidde op 10 juli het begin in van het EK voorafgaand aan de openingswedstrijd van Oostenrijk tegen Frankrijk.

Eerste bal voor de wethouder
Hoe jong ook, de jongens gedragen zich al als echte profs. Ze zijn gekleed in de kenmerkende honkbalbroeken: een soort lange pantalon, waarbij de handschoenen uit de achterzak steken, ze raken even de baseball cap aan voor het gooien van de bal, slaan de bal nog even in de handschoen en corrigeren met de voeten oneffenheden in het gravel. Na deze routine is het bijna tijd voor de wedstrijd.

Nadat de nieuwe lijnen zijn gezet start de openingsceremonie. De teams worden één voor één het veld op geroepen. Daarna mag de Utrechtse wethouder sport Paulus Jansen de eerste bal werpen. Met een stuiter wordt deze gevangen door de Nederlandse catcher.
De wedstrijd start met de volksliederen van Nederland en na wat haperingen ook die van Duitsland. Het Nederlandse team is als eerste aan slag. Bij de derde worp gaat de bal een heel eind het veld in en kan slagman Miquel Willem direct door naar de derde honk: een perfecte start voor het Nederlandse team. Deze start wordt door de pupillen van coaches Jesse Aussems, Eric de Vries en Peter Herkemeij uiteindelijk uitgebouwd tot een 12-5 overwinning.

Frankrijk en Oostenrijk
De tweede wedstrijd tegen Oostenrijk werd ook met ruime cijfers gewonnen: 17-6. De enige Utrechtse speler Dieudonné van Zoelen kwam in deze wedstrijd ook in actie. Het Nederlands team onder 12 wist de derde wedstrijd tegen Frankrijk niet te winnen. Het werd 13-3 voor de Fransen. Hoewel de Nederlandse jeugdploeg snel een voorsprong nam kon die niet worden vastgehouden. Voor de vele toeschouwers was het een spannende wedstrijd, al konden ook zij Oranje niet naar de derde overwinning schreeuwen.
Nederland bouwde na de eerste inning een voorsprong op van 1-0 en liep verder uit naar 3-1. De Fransen moesten er duidelijk even inkomen maar herpakten zich en kwamen in de vierde inning terug tot 3-3. Het kantelpunt kwam vervolgens in de vijfde inning. Nederland wist geen punten te behalen en de Fransen liepen uit tot 9-3 mede door een aantal foutjes van het Nederlandse team. Tevens raakte de Nederlandse pitcher Maxwell Cornelissen, van Pirates Amsterdam, geblesseerd doordat hij een bal tegen zijn been kreeg. De voorsprong gaf de Fransen vleugels en ze wisten de Nederlandse moraal te breken.

Vrijwilligers
Geen EK zonder spelers, groundsmen, scoorders, speakers of scheidsrechters. Voor het toernooi werden veel vrijwilligers naar de UVV velden geroepen, die massaal kwamen opdagen. Vanwege de hevige regen werd het hele programma aangepast en was het de vraag of alle wedstrijden wel gespeeld zouden kunnen worden. De groundsmen draaiden overuren alle ontstane plassen van het gravel weg te vegen.
UVV maakte van alle aandacht gebruik nieuwe leden te werven door midden in de toernooi week een clinic te houden voor de jeugd die een keertje wil kennismaken met het honkbal en softbal. naast de vier geplande wedstrijden va

Finales
Nederland won de laatste wedstrijd van Rusland met 9-5 dat Oranje een vijfde plaats in het eindklassement opleverde. In de finale wist Italië in zes innings van Frankrijk te winnen met maar liefst 12-1. De verdiende winnaars dragen de titel tot aan het Europese kampioenschap in 2018.

Bron: www.utrechtsesportkrant.nl

Ook zelf honk- of softballen? Zie hier voor een overzicht van Utrechtse verenigingen die deze sport aanbieden.