Utrechtse Sportkrant – Het jochie uit Ondiep wordt record international

Het is eind jaren tachtig, het Nederlands elftal heeft het Europees kampioenschap gewonnen en in het Ondiep staan de deuren op een kier. Buren lopen vrijelijk bij elkaar naar binnen. Wesley Sneijder, een jaar of vier dan, roept door de brievenbus van de familie Kentie. ‘Hansie, kom je voetballen?’

Natuurlijk, Wesley mag meedoen van Hansie, die zes jaar ouder is. Hij krijgt een paar keer de bal, mag zelfs scoren. Is leuk voor dat jochie. ‘Volgens mij’, zegt Hansie jaren later in het Utrechts Nieuwsblad  ‘is voetbal  het eerste woordje dat Wesley ooit gesproken heeft.’

Voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Hansie Kentie, Kevin van Doorn en Wesley Sneijder, ze zitten allemaal op de lagere school in de Amandelstraat. Tussen de middag snel naar huis voor een snee brood, die op weg naar De Kooi wordt opgegeten. Partijtje drie tegen drie, vier tegen vier kan ook nog net. Of één tegen één, alleen schieten. En tienen, natuurlijk. De ruimte is klein, dus alles gebeurt op techniek.  ‘Als jochie was Wesley al tweebenig’, zegt Hansie. ‘Het is dat ik wist dat hij oorspronkelijk rechtsbenig was, want er was niets van te zien.’

Na schooltijd snel naar huis, voor huiswerk is geen tijd. Tas in de hoek, op naar het plein. Tot de moeders in de Sparstraat hun kroost naar binnen roepen voor het eten. Eten op, hup naar buiten. En net doen alsof je niets hoort als ouders roepen dat je binnen moet komen om te slapen. Hansie, Kevin, Wesley en de andere voetballers, ze moesten letterlijk van straat worden getrokken.

Het mannetje van vier dat door de brievenbus ‘Hansie kom je voetballen’ roept heeft  inmiddels 129 wedstrijden in het Nederlands voetbalelftal gespeeld.

Het ‘Jochie uit Ondiep’ evenaart op zijn verjaardag 9 juni  tegen Ivoorkust Edwin van der Sar (130). Maar de interlandcarrière van Sneijder is dan, naar verwachting, nog niet voorbij. Op 9 juni namelijk staat het WK-kwalificatieduel met Luxemburg op de agenda; tenminste 131 caps dus, het is hem gegund. Onverwachte blessures daargelaten uiteraard.

Sneijder debuteert in Oranje op 30 april 2003 in een vriendschappelijk duel tegen Portugal, nog geen 19 jaar oud. Dick Advocaat is bondscoach en na hem blijven ook Marco van Basten en Bert van Marwijk vertrouwen in hem houden.

In Oranje bouwt Sneijder aan een indrukwekkende erelijst : 111 keer in de basis, 81 overwinningen, 21 gelijke spelen, 26 nederlagen, 30 doelpunten, 13 maal aanvoerder, 11 gele kaarten, geen rood. Finalist op de WK in Zuid Afrika in 2010, derde op de WK in Brazilië in 2014. Een minpuntje is de gemiste strafschop in de halve finale tegen Argentinië.

De discussie wie in de meer dan honderdjarige geschiedenis de beste Utrechtse voetballer is draait om Ton van der Linden en Marco van Basten. Daarmee wordt Wesley Sneijder onrecht aan gedaan. Landskampioen in 2004, winst in de Johan Cruijff-schaal in 2005, bekerwinnaar in 2006, winst in de Johan Cruijff-schaal in 2006, bekerwinnaar in 2007, winst in de Johan Cruijff-schaal in 2007, steeds met Ajax. Daarna landskampioen met Real Madrid in 2008 en winst in de Spaanse Supercup.

Zijn beste jaar is 2010. Landskampioen, bekerwinnaar, winnaar van de Champions League en de wereldbeker met Inter. In de finale van de Champions League wordt Bayern met Van Gaal als trainer en Van Bommel en Robben als spelers verslagen. Op de WK wordt de ’ kleine generaal’ vier keer uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Sneijder is gedeeld topscorer met vijf doelpunten. Het zijn de eerste Utrechtse treffers op een WK voetbal. De zoon van Ondiep  ontvangt de zilveren bal als tweede beste speler. Het goud gaat naar Forlan (Uruguay).

Op die WK  wordt hij gekozen in dit All Star Team: doel Casillas (Spanje); achter Lahm (Duitsland), Puyol (Spanje), Maicon (Brazilië), Ramos (Spanje); midden Sneijder, Iniesta (Spanje), Schweinsteiger (Duitsland), Xavi (Spanje); voor Villa (Spanje), Forlan (Uruguay).

Een jaar later wordt de Utrechter als enige Nederlander gekozen in het FIFA-wereldelftal met Casillas, Puyol, Piqué, Xavi, Iniesta en Villa, (allen Spanje), Maicon en Lucio (Brazilië), Messi (Argentinië) en Ronaldo (Portugal). In Turkije wordt Sneijder met Galatasaray twee keer landskampioen, wint hij drie keer de beker en tweemaal de Supercup.

Bron: Utrechtse sportkrant