Utrechters met een gouden randje

De gouden medaille die de Utrechtse Dafne Schippers haalde op de WK Atletiek in Peking staat nog in ons geheugen gegrift. En met een eigen sportpark in Utrecht-West zal het niemand ontgaan zijn dat ook Marco van Basten Utrechtse roots heeft. De lijst met bekende Utrechtse sporters is lang, heel lang. Een kleine greep.

Voetballers

Op de Utrechtse straten en pleintjes is menig balletje getrapt. Ook door jongetjes die uiteindelijk wereldberoemde spelers zijn geworden. Zo waren de gebroeders Sneijder, waarvan Wesley de bekendste is, als kind alleen maar buiten te vinden in het Utrechtse Ondiep. Voetballer Ibrahim Afellay trapte in Overvecht een balletje en Hans Kraay senior werd groot bij voetbalclub DOS (dezelfde voetbalclub waar de broertjes Sneijder speelden).

Olympische helden

Ook judoheld Anton Geesink (1934 – 2010) leerde de eerste beginselen van de sport gewoon op straat. Voor een jongen in de beroemde Wijk C was vechten op straat de normaalste zaak van de wereld. Uit eigen zak betaalde hij de judolessen die hij vanaf zijn veertiende ging volgen. Utrecht eerde hem na zijn Olympisch kampioenschap in 1964 met een straat in Ondiep. Daar is ook – nog altijd – zijn judo- en jiu jitsu school.

Een andere Utrechtse Olympisch kampioen is Jochem Uytdehaage. In 2002 won hij op zowel de vijf als de tien kilometer een gouden medaille. Het plantsoen in Oog in Al waar hij vroeger met zijn vriendjes speelde, draagt nu zijn naam. In het boek De Kampioen zegt hij daar trots over: ‘Vroeger speelde ik er met mijn vriendjes, later lag ik er te rollebollen voor de buikspieren. En nu is het naar mij genoemd!’

Paralympische sporters

Utrechters zijn doorzetters, wordt wel eens gezegd. Dat bewijzen in ieder geval de volgende twee paralympisch kampioenen. De Utrechtse Bibian Mentel maakte als snowboardster al furore op de halfpipe en de snowboardcross. Door een ziekte moest haar been geamputeerd worden. Maar ook met prothese werd ze in 2002 opnieuw Nederlands kampioen. In 2014 haalde ze goud op de paralympische snowboardcross in Sotsji, in 2015 won ze goud op hetzelfde onderdeel tijdens de wereldkampioenschappen in La Molina (Spanje).
Een andere paralympische kampioen is de atlete Annette Roozen. Zij werd Europees kampioen sprint op de 100 meter in 2003. Tijdens de Paralympische Spelen in Peking (2008) haalde ze zilver bij het verspringen en op de 100 meter sprint.

Benieuwd naar andere bekende Utrechtse sporters (en niet-sporters)? Kijk dan eens hier.