Test wat jouw (sport)persoonlijkheid is

Test of jij meer een type bent voor een teamsport of meer een individuele sporter. Is jouw motto: “Meedoen is belangrijker dan winnen.” Dat klinkt mooi, maar zien Olympiers die nét buiten de medailles vallen dat ook zo? En is een land dat een troostfinale speelt op het WK voetbal daarmee tevreden? En jij zelf? Ga je door het vuur voor een team prestatie? Of voel jij je het lekkerst als je aan je persoonlijke record werkt? Doe de test en ontdek jouw (sport)persoonlijkheid!

Welk type sport past bij welk karakter?

Onderzoek leert dat er een duidelijke link zit tussen jouw karakter, jouw sportbeleving en de sport waarvoor je kiest. Dennis Groen van marktonderzoeksbureau SAMR zegt daar over: “Je moet behoorlijk wat ego en prestatiedrang hebben om jarenlang alles aan de kant te zetten voor een topprestatie. En bij de vele amateurvoetballers die Nederland rijk is, valt juist op dat daar een flinke oververtegenwoordiging van groepsgerichte mensen in zit.”

Hoe zit dat bij jou? Ontdek jouw (sport)persoonlijkheid!

Zijn alle Olympiërs of individuele sporters dan egoïstisch? En zijn alle teamspelers groepsmensen? Zo ongenuanceerd ligt het natuurlijk niet. Zo zal de aanvoerder bij een Olympische teamsport juist iemand zijn die op het teamfunctioneren gericht is. En de spits van een voetbalelftal zal gemiddeld genomen meer individualistisch zijn ingesteld zijn dan een middenvelder. En iemand die op zondagochtend gaat racefietsen met een groep vrienden, doet dat waarschijnlijk juist vanwege de gezelligheid.

Kortom: de uitkomsten van onderzoek naar gedrag, sportkeuze en sportbeleving gaan om grote getallen en gemiddelden. Toch kan het je wel aan het denken zetten. “Hoe zit dat eigenlijk bij mij? Wat zegt mijn sportkeuze over mijn karakter en andersom?” Aarzel niet en doe de (sport)persoonlijkheid test!

Nadat je de test hebt gedaan, kan je aan de hand van de uitslag op onze site de sport vinden die bij jou past!

 

Tekst door: Alles over sport
Foto: Alles over sport