Stedelijk Sportteam brengt jongeren in beweging

Sporten kan op duizend verschillende manieren. In je eentje of met een team, recreatief of in wedstrijdverband, met een bal of een shuttle, op een veld of in het water…Maar welke sport past het best bij jou? Wat is nou leuk of uitdagend? Het Stedelijk Sportteam werkt samen met de gemeente Utrecht en Harten voor Sport om zoveel mogelijk jongeren te laten snuffelen aan het veelzijdige sportaanbod in de stad.

Twee leerlingen van het Gerrit Rietveld College komen donderdagmiddag iets te laat op de badmintontraining van Leonie Gotink in sporthal Galgenwaard. “Fijn dat jullie er zijn, meiden…bijna op tijd,” zegt Leonie lachend. Giegelend nemen de meiden plaats in de groep van een kleine twintig leerlingen die uitleg krijgen over de training. Daarna verspreiden ze zich over de badmintonvelden en klinken de tips van de trainer door de enorme sporthal. “Iets meer door je knieën, dan kun je de smash van je tegenstander beter opvangen.””Bijna goed, volgende keer misschien je racket nog iets hoger houden.” “Prima, hou dat zo vast!”
Leonie houdt rekening met de mogelijkheden van de leerlingen, voor de meesten is de training een eerste serieuze kennismaking met badminton. “Het belangrijkste voor mij is dat de leerlingen plezier hebben en of ze dan hun racket goed vasthouden komt op de tweede plaats. Maar soms heb ik een groep die juist graag technische aanwijzingen wil hebben. In dat geval pas ik de training aan.” Ze weet hoe groot de kloof is tussen het imago dat badminton heeft en de werkelijkheid: een supersnelle, tactische sport waar je een topconditie voor moet hebben. “Iedereen heeft het weleens gedaan op de camping, maar dan is het eerder een spelletje. Ik vertel leerlingen vaak dat ik ze laat kennismaken met de sport, niet met het spel.”

Gevarieerd aanbod

Badminton is een van de sporten waarmee het Stedelijk Sportteam leerlingen van middelbare scholen wil laten kennismaken, zowel tijdens als na schooltijd. Het totale aanbod is heel gevarieerd, met sporten als wielrennen, bossaball, worstelen, atletiek, squash, rugby en skateboarden. De gemeente Utrecht stelt ervaren trainers van de sportverenigingen in staat kosteloos workshops en clinics te verzorgen. Miranda van Zoelen, die bij Harten voor Sport onlangs Casper Coldenhoff opvolgde als coördinator van het Stedelijk Sportteam, legt de verbindingen tussen alle partners en heeft dus geregeld contact met scholen. “Ik kan bijvoorbeeld uitleg geven over de verschillende sporten en kijken welke sport het best past bij de behoefte van een school. Maar ik kan ook meedenken over het inpassen van workshops in het rooster van een school. Brede scholen hebben daar volop mogelijkheden voor na schooltijd, maar dat geldt lang niet voor iedereen.”
Ook het vergroten van de naamsbekendheid van het Stedelijk Sportteam en het verder verbeteren van de samenwerking met scholen staan hoog op haar agenda. “Hoe sluit je aan op de bestaande leerlijnen van een school? Welke laagdrempelige mogelijkheden om sporten aan te bieden zijn er verder nog behalve dan wat we nu al doen? Dat zijn onderwerpen waar ik het graag met scholen over wil hebben om nog beter te kunnen inspelen op hun wensen.”

Focus op voortgezet onderwijs

De focus van het team ligt op het voortgezet onderwijs, andere teams van Harten voor Sport houden zich namelijk al bezig met het stimuleren van bewegen op basisscholen. Leonie: “De meeste jongeren die een sportclub de rug toekeren zijn tussen de 12 en 14 jaar oud. Die gaan puberen, krijgen andere interesses of nemen een bijbaantje. Het is een uitdaging om ze weer gemotiveerd te krijgen voor de stap naar een sportvereniging.” Miranda: “Vmbo-leerlingen leven vaak wat minder gezond, bij hen is de uitval het grootst. Het is mooi als we vooral die groep jongeren weer aan het sporten krijgen.” Leonie: “En sport houdt natuurlijk meer in dan alleen een fysieke inspanning leveren. Je leert je grenzen te verleggen, je moet kunnen omgaan met verlies en als het om teamsporten gaat is samenwerken belangrijk. Dat gebeurt allemaal spelenderwijs, maar het draagt wel bij aan de maatschappelijke betekenis die sport heeft.”
Ze werkt als combinatiefunctionaris zowel op scholen als voor de badmintonverenigingen DWS, Hercules en Castellum. Dat maakt een ideale opbouw mogelijk voor leerlingen die meer willen dan alleen een sportieve kennismaking. “Ik begin bijvoorbeeld met een workshop tijdens een gymles en wanneer ze dat leuk vinden, kunnen we het een vervolg geven met naschoolse trainingen. En tenslotte kan iemand een kijkje nemen bij een vereniging met mij erbij, zodat de stap wat kleiner wordt.”
Bij de verenigingen heeft ze een ondersteunende rol, bijvoorbeeld bij het bedenken van extra activiteiten of het opzetten van toernooien voor de jeugd. “Het zijn drie relatief kleine verenigingen, geen concurrenten van elkaar. Ze bundelen de krachten geregeld, dus soms organiseer ik ook uitwisselingstoernooitjes.”

Visitekaartje

Hét visitekaartje van het Stedelijk Sportteam is de Sport Experience waarmee twee jaar geleden werd gestart. Een week lang maakten zo’n duizend middelbare scholieren kennis met alle sporten die het team in huis heeft. Na afloop was iedereen laaiend enthousiast en dit jaar volgde in september tijdens de Nationale Sportweek dan ook de tweede editie. Miranda: “Vergelijkbaar met de eerste editie, maar deze keer hingen we het evenement op aan vernieuwende sporten, zoals streetdance, spinnen en bossaball in combinatie met lifestyle en muziek. De Sport Experience willen we er graag in houden, het is een mooie manier om veel jongeren te trekken én op grote schaal te laten zien wat we allemaal kunnen.”
Ook docenten kwamen een kijkje nemen en zagen soms tot hun verbazing dat leerlingen een gedaanteverwisseling ondergingen op het sportveld. Leonie: “Een wiskundeleraar vertelde me dat hij een heel andere klas zag. Leerlingen die gewoonlijk heel stil waren, pakten nu ineens de leiding. De dynamiek was totaal anders dan op school.” Lacht: “Dat vind ik nou heerlijk om te horen.”

Meer weten? Zie: hartenvoorsport.nl/stedelijk-sportteam

Tekst & foto: Eddie van Steenvoorden

Bovenstaand verhaal over het Stedelijk Sportteam is onderdeel van een reeks verhalen in het kader van Sport doet Meer. Onder de noemer van Sport doet Meer ontplooit Utrecht tal van maatschappelijke initiatieven op het gebied van sport en bewegen. De gemeente, Harten voor Sport, de VSU en sportaanbieders werken samen om voorbeelden hiervan in de schijnwerper te zetten.

Klik hier om de foto’s in het Facebook-album van Sport doet Meer te bekijken.