Sportpark Thorbeckelaan omgedoopt tot Sportpark Wesley Sneijder

Sportpark Thorbeckelaan heet vanaf nu Sportpark Wesley Sneijder! De Utrechtse voetballer onthulde woensdag 30 mei met burgemeester Jan van Zanen het bord met de nieuwe naam. En hij werd verrast door de burgemeester met een lintje!
Sneijder bedankte nadat hij zijn lintje kreeg meerdere mensen, onder wie zijn vrouw Yolanthe Sneijder-Cabau.

“Hoewel ik al een tijdje in het buitenland woon en werk, is mijn hart altijd rood-wit van de stad Utrecht gebleven”, reageert Sneijder. “Ik ben er daarom heel trots op dat er in ‘mijn’ Ondiep een sportcomplex naar mij wordt vernoemd. Dat het een idee is van een groep betrokken buurtbewoners, maakt het voor mij nog meer bijzonder. Ik hoop hiermee heel veel mensen – vooral kinderen en jongeren – te stimuleren om te gaan sporten.”

Sportpark Thorbeckepark werd in 2007 aangelegd en ligt in de wijk Ondiep tussen de Thorbeckelaan, de Royaards van den Hamkade en de Marnixlaan. Het sportcomplex is de thuisbasis van voetbalvereniging DHSC. Deze fusieclub ontstond uit onder meer DOS, de club waar Sneijder op 7-jarige leeftijd zijn loopbaan begon. De nu 34-jarige Sneijder groeide op in Ondiep. De bewoners van Ondiep zijn, net als de rest van Utrecht, erg trots op het succes van de recordinternational. Wesley heeft vorig jaar na 134 interlands afscheid genomen bij Oranje. Het initiatief voor de naamswijziging kwam van de Wijkraad Noordwest. Volgens hen is Sneijder een voorbeeld voor veel kinderen en aankomende voetbalsterren. Ook stellen de initiatiefnemers dat Sneijder goede contacten onderhoudt met DHSC en verwijzen ze naar de steun die de voetballer geeft aan de Voedselbank Ondiep op de Amsterdamsestraatweg.

Vernoemingen sporters
Het vernoemen naar nog levende personen is uitzonderlijk, behalve wanneer het gaat om leden van het Koninklijk Huis. In Utrecht zijn vier vernoemingen geweest naar levende Olympische sporters: de Fanny Blankers–Koendreef, de Anton Geesinkstraat, het Jochem Uytdehaageplantsoen en de Dafne Schippersburg. In 2004 heeft het nieuw opgerichte sportpark in Oog in Al de naam Sportpark Marco van Basten gekregen.

Bron: RTV Utrecht & Gemeente Utrecht