Sportkrant – jongens en meisjes De Halter tonen met bokaal wat pieken is

De 47ste editie van het fameuze internationale Paastoernooi – ofwel het Easter Wrestling Tournament – van de Utrechtse worstelvereniging De Halter mondde uit in een enerverende finaledag. In sporthal Galgenwaard mocht De Halter zich na 30 jaar weer tot de beste ploeg kronen. Zowel bij de jongens als de meisjes.

Verslaggeefster Mariëlle Jansen maakte de volgende persoonlijke impressie.

1e paasdag, 09.45 uur

Voor een deel van de 613 jonge worstelaars was het toernooi zaterdag al ten einde. Voor degenen die op de tweede dag nog in de race zijn, moet het vandaag gaan gebeuren. Dat geldt nog eens extra voor de jongens en meiden van De Halter, de club die het evenement organiseert. Het hele jaar hebben ze er naartoe geleefd.

Alle andere toernooien waren leuk, maar kunnen niet in de schaduw staan van hét toernooi der toernooien. Het tot ver over de landsgrenzen fameuze Easter Wrestling Tournament, dat deze paasdagen haar 47e editie kende.

Druk

Er lag dus nogal wat druk op de schouders van de Utrechtse jeugd. Maar daarmee leren de worstelaars, naarmate ze ouder worden, steeds beter omgaan. Want op die mat heb je geen teamgenoten om je achter te verschuilen. Op die mat sta je alleen. En één seconde de focus verliezen kan funest zijn voor de partij.

En gebeurt het je nog een keer, dan lig je met een beetje pech uit het toernooi. Dan zijn al die uren training en afzien voor niets geweest. Het hoofd koel houden dus, wat voor de een makkelijker is dan voor de ander.

Camera’s

Al die camera’s maken dat er niet bepaald eenvoudig op. RTV-Utrecht, het jeugdjournaal, ze zijn er allemaal. Tyrone Rieder (12) vertelt voor de camera van Zapp Live trots dat hij een paar kilo afviel om in de juiste gewichtsklasse te komen. Met de camera op zich gericht worstelt hij op zondag zijn eerste partij. En dan sta je toch net wat anders op de mat dan normaal.

Hij gaat er vol in, maar helaas moet hij in de Zweedse opponent zijn meerdere erkennen. Het zijn nu eenmaal niet de minsten die de deelnemende landen dit weekend naar Utrecht hebben gestuurd.

Smullen

Vanwege het hoge niveau is het voor de worstelliefhebber dit weekend dan ook smullen geblazen. Er komen prachtige partijen voorbij, titanengevechten die niet zelden de volle vier minuten duren. Zoals de partijen van Justin Pothuizen (15), waarbij de steeds terugkerende bloedneus hem niet belet een prachtige 2e plaats te bemachtigen in de gewichtsklasse tot 63 kilo.

In een deelnemersveld van 28 jongens moet hij alleen de Duitser Samuel Bellscheidt voor zich dulden. En ook de tweeling Thyrone en Marcel (16) Sterkenburg, respectievelijk 1e en 3e in de gewichtsklasse tot 69 kilo, houdt zijn reputatie hoog.

Utrechts talent

Smullen bij de oudere jeugd dus, maar ook de jongens in de categorie 7-11 en 12-14 jaar doen het goed. Zowel Liam Leung (7, klasse tot 20 kilo) als Rick van Hoeijen (10, klasse tot 62 kilo) van De Halter gaan met goud huiswaarts, net als Mitchell Edvi (11, klasse tot 39 kilo) en Ilyas Laaouina (10, klasse tot 29 kilo) van Olympia.

Broertje Driss Laaounia (8, klasse tot 26 kilo) wordt 2e en het inmiddels bij AC Mülheim worstelende De Halter-talent Bredi Slinkers (14) grijpt met een knappe vierde plaats (van de 32) net naast een medaille in de klasse tot 47 kilo.

Meiden stelen show

Maar wie dit toernooi vooral opvallen, zijn de Nederlandse meiden. In de gewichtsklasse tot 22 kg is Britt Straub (8) van Olympia de sterkste, tot 25 kg is dit Josefien Coomans (8) van De Halter en in de klasse tot 27 kg gaat De Halter-worstelaar Csilla van Os (9) voor de derde keer op rij met het goud naar huis.

En de twaalfjarige Britt Lodder wint in de klasse tot 54 kg met overmacht. Een knappe prestatie van de meiden, zeker als je bedenkt dat het vrouwenworstelen in Nederland nog in de kinderschoenen staat.

Jessica Blaszka

Alle meiden hebben één droom: in de voetsporen treden van hun grote voorbeeld Jessica Blaszka. Met deze eerste vrouwelijke olympiër heeft de Nederlandse worstelsport sinds afgelopen zomer een mooie ambassadrice. Op de slotdag van het toernooi komt ze samen met haar vriend, ook worstelaar, het aanstormend talent aanschouwen.

Tot grote vreugde van vooral de Nederlandse meiden doet ze, samen met De Halter-voorzitter Erwin Goris, de prijsuitreiking. ‘Ik heb mijn medaille gekregen van Jessica Blaszka, ik kan het bijna niet geloven’, roept een meisje uit.

1e paasdag, 22.00 uur

Naarmate de afsluitende feestavond vordert, verbreedt zich de glimlach op het gezicht van Goris. Samen met de worstelaars, vrijwilligers, ouders en supporters kijkt hij terug op een fantastisch toernooi. Want wat De Halter de afgelopen 30 jaar nooit meer lukte, is op de 47e editie dan toch gebeurd: de bokaal voor de beste ploeg van het toernooi prijkt op de bar.

Vierentachtig teams heeft de Utrechtse club achter zich gelaten. Goris’ avond kan niet meer stuk: ‘Het is voor het eerst dat we bij zowel bij de jongens als de meiden de ploegenprijs in de wacht slepen, wat wil je nog meer?’

 

Promo film EASTER WRESTLING

Over Sportstad-Utrecht.nl

Op Sportstad-Utrecht.nl vind je alle sportaanbieders en -locaties die de gemeente Utrecht rijk is. De handige filters en zoekfuncties maken het makkelijk om dé sport te vinden die bij je past. Op de homepage vind je interessante artikelen over sportgerelateerde onderwerpen. In de kalender kan je zien welke leuke sportevenementen plaatsvinden in Utrecht.

English version

Sportstad-Utrecht.nl is een initiatief van SportUtrecht. © 2018