Sporten, dat doe je gewoon buiten

Buiten sporten kan het hele jaar door, in weer en wind. Maar als de eerste zonnestralen in het voorjaar weer tevoorschijn komen, voelen velen weer die ‘kriebels’ om er op te gaan. Dat kan natuurlijk door buiten te gaan sporten. Je kunt buiten op allerlei manieren aan je beweging komen. Van wandelen tot hardlopen: er is voor iedereen wel wat te vinden in Utrecht. Maar liefst twee derde van de Nederlanders wil graag meer buiten zijn. Dit blijkt uit landelijk onderzoek onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd door Wageningen University en Staatsbosbeheer in samenwerking met Bever.

Binnen
Nederlanders brengen veel meer tijd binnen door dan ze willen. De meeste Nederlanders brengen in de wintermaanden bijna negentig procent van de tijd of meer binnen door. Weersomstandigheden en weinig tijd zijn verreweg de belangrijkste redenen om er in het winterseizoen niet op uit te gaan. Ruim tweederde van de Nederlanders gaat weleens de hele dag de deur niet uit in de wintermaanden. Een kwart blijft zelfs minstens één dag per week binnen, hoewel slechts 17 procent het een fijn idee vindt om de hele dag binnen door te brengen. De vrije tijd die we in de wintermaanden wel buiten vertoeven, besteden we vaak aan wandelen, fietsen en tuinieren.

Buiten gezond
Het grootste deel van de Nederlanders (92%) vindt dat het gezond is om buiten te zijn. De meest genoemde reden om er in de vrije tijd op uit te gaan is dan ook om gezond bezig te zijn. Op de tweede plaats staat ‘genieten van de natuur’, gevolgd door ‘tot rust komen’, ‘gezellig samen zijn’ en ‘om op te laden’. ‘De tuin onderhouden’ wordt als reden om naar buiten te gaan vaker genoemd naarmate de leeftijd toeneemt, en vooral door 45-plussers, terwijl ‘een sportieve uitdaging’ vooral geldt voor 18 tot 35-jarigen. Ook ‘gezellig samen zijn’ is voor jongvolwassenen een veelgenoemd motief om naar buiten te gaan. Naar buiten gaan ‘om op te laden’ wordt het meest genoemd door 25 tot 54-jarigen.

Buitensporten in Utrecht
De meest genoemde reden om er in de vrije tijd op uit te gaan is om gezond bezig te zijn. Utrecht is met het diverse sportaanbod dat de stad heeft de uitgelezen kans hiervoor. Heerlijk naar buiten: een frisse neus halen en vitamine D bijtanken. Genieten van de natuur om je heen en het gekwetter van de vogels. En dat zijn nog maar een aantal van de vele voordelen van buiten bewegen! Er zijn verschillende sporten die je kunt beoefenen denk hierbij aan loopsport zoals atletiek, triathlon en wandelen. Of balsporten waar onder american football, softbal en lacrosse. En wat te denken van een racketsport zoals tennis. Het is de perfecte tijd om de wielersport en watersport weer op te pakken. Dit is slechts een klein gedeelte van het aanbod dat er is in Utrecht. Ben je benieuwd welke sporten jij kunt doen? Klik dan hier en zoek de vereniging bij jou in de buurt.

 

Bron: http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws/Tweederde-van-de-Nederlanders-wil-meer-buiten-zijn.htm