Sportaanbieder

Tai Chi & Qigong

Over Tai Chi & Qigong

Docent is Tjeerd Verbeek geeft tai chi en qigong lessen. Aangesloten bij de Stichting Taijiquan Nederland.

Tjeerd is begonnen met lesgeven in 1998 en is gespecialiseerd in pushing hands, meditatie en lichaamshouding.

Over Tai Chi
Tai chi is van origine een Chinese vechtkunst. Het wordt ook beoefend ter verbetering van de gezondheid en als meditatie. Tai chi – ook wel ‘taijiquan’ – bevordert het natuurlijk functioneren, door lichaam en geest meer in evenwicht te brengen. Een belangrijk deel van de lessen bestaat uit het leren en oefenen van ‘de vorm’. Dit is een vaste reeks vloeiende bewegingen, die ontspannen en langzaam uitgevoerd worden.

Pushing hands
Pushing hands (tui shou) is een onderdeel van tai chi. Het is een partner-oefening, waarbij je elkaar uit balans probeert te brengen. Het doel van pushing hands is om kwaliteiten als evenwicht, concentratie, structuur, gevoeligheid en ontspanning te ontwikkelen. Het werken met een partner is soms confronterend, maar de feedback die je daardoor krijgt is onmisbaar in het leerproces.

Qigong
Qigong is een bewegings- en meditatieleer afkomstig uit China, gericht op het bevorderen van lichamelijk en geestelijk welzijn. Het reguleren van de adem en de levensenergie speelt daarbij een belangrijke rol. Qigong wordt wel omschreven als ‘Chinese yoga’. Qi betekent ‘energie’ of ‘adem’; gong betekent ‘vaardigheid’ of ‘cultivatie’. Qigong wordt uitgesproken als ‘tsjie koeng’ en ook geschreven als ‘chi kung’.
Regelmatig qigong beoefenen draagt bij aan het verminderen van stress en voorkomt en vermindert klachten aan het bewegingsapparaat. Aandoeningen als rugpijn, hoofdpijn, MS, fybromyalgie, burn-out en nek/schouderklachten kunnen met qigong worden teruggedrongen of soms helemaal genezen. Qigong is een uitstekende voorbereiding op het leren van tai chi en sluit goed aan bij mindfulness meditatie. Veel mensen vinden qigong aangenaam om te doen en ervaren tijdens het oefenen al snel een toename van ontspanning en innerlijke rust.

Algemeen
De tai chi les worden gegeven in een gemengde groep van gemiddeld 10 tot maximaal 18 personen. De leeftijd van de deelnemers varieert tussen 20 en 60 jaar. De lessen duren 5 kwartier en beginnen met losmaak-oefeningen.
De qigong les worden gegeven in een gemengde groep van gemiddeld 8 tot maximaal 18 personen. De leeftijd van de deelnemers varieert tussen 25 en 70 jaar. Een les duurt 70 minuten en begint met een warming-up van 25 min. In de groep zijn er leerlingen van verschillend niveau. Mensen met klachten, beperkingen of chronische ziekte kunnen in veel gevallen meedoen. Qigong wordt vooral staand en soms zittend of liggend beoefend.

Sporten

  • Qigong
  • Tai chi