Sportaanbieder

Stichting Lucht door Water

U-pas geschikt

Over Stichting Lucht door Water

Zwemmen voor longpatiënten

Kom in beweging en laat je niet benauwen

Bewegen is voor longpatiënten erg belangrijk. Omdat je gauw benauwd wordt, heb je de neiging inspanning te vermijden. Je loopt daardoor het gevaar in een vicieuze cirkel terecht te komen. Minder lichaamsbeweging leidt immers tot afname van spierkracht. Daardoor wordt je nog sneller benauwd en gaan allerlei alle-daagse activiteiten steeds moeizamer. Je kunt dit alleen doorbreken of voorkomen door zoveel mogelijk in beweging te blijven.

Geschikt voor mensen met de volgende beperkingen:

Trainen in lekker warm water

Om je daarbij te helpen organiseert de stichting Lucht door Water een mogelijkheid wekelijks te trainen in het zwembad van het revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht. Tijdens de training van een uur wordt er gezwommen en doe je gerichte oefeningen waarbij je gebruik maakt van de opwaartse druk en weerstand van het water (hydrotherapie). Het zwemwater heeft een aangename temperatuur van ongeveer 33 graden. De training wordt professioneel begeleid door een fysiotherapeut.

Inspanning op maat en gezellig

De training is niet gericht op prestatie, wel op het verantwoord verleggen van je grenzen of – als dat niet meer mogelijk is – op het behoud van wat je nu kunt. Je hoeft dus geen geoefend zwemmer te zijn. Zelfs met een zuurstoffles kun je meedoen. Bovendien zijn de andere deelnemers ook je lotgenoten. Dat draagt bij aan een ontspannen en plezierige sfeer. Dus niet alleen een inspannend uurtje, maar vooral ook gezellig.

Gratis uitproberen

Je kunt twee keer gratis meedoen in een van de groepen om uit te proberen of het zwemmen en de training iets voor je is. Meld je tevoren even aan bij een van de bestuursleden.

Ook kinderen en jongeren zijn welkom. Wel moet rekening gehouden worden met de diepte van het zwemwater: 130-140 centimeter. Iemand die niet kan zwemmen, of vanwege zijn beperking daar moeite mee heeft, moet dus voldoende lichaamslengte hebben om in het water te kunnen staan.

Rooster

Dag
Tijd
Leeftijd
Locatie
Dinsdag
18:30 - 19:30
18
Rembrandtkade 10
Donderdag
20:00 - 21:00
18
Rembrandtkade 10