Sportaanbieder

Kendō dojo Yoshind­ō

Over Kendō dojo Yoshind­ō

In onze dojo geven we trainingen en cursussen in Kendo: de kunst van het japans zwaardvechten.

Kendo is japans schermen. Het is een moderne sport en tegelijkertijd traditionele budo (krijgskunst) waarbij de spelers in tweegevecht met bamboe zwaarden (shinai) punten proberen te scoren op specifieke doelen van de tegenstander. De spelers hebben een beschermende uitrusting aan (kendo-gu / bogu) waardoor semi-contact trainen, sparren en wedstrijden mogelijk zijn.

Simpel gezegd kun je bij kendo punten scoren door met het bamboe zwaard (shinai)  te treffen op de ‘men’ (hoofd), ‘kote’  (pols) en ‘do’ (buik). Voor gevorderden is er ook een stoot naar de keel (tsuki). Dit klinkt misschien wat eng, maar door de bescherming van de uitrusting is kendo heel veilig te beoefenen door mensen van vrijwel alle leeftijden. Verder lijkt het heel simpel, maar kendo is een hele strategische sport en juist door het beperkte aantal trefvlakken super intens!

Een belangrijk onderdeel van kendo zijn de kendo kata. Dit zijn 10 vaste vormen waarvan 7 langzwaard en 3 kortzwaard vormen. Deze kata worden uitgevoerd met massief houten oefenwapens of tijdens demonstraties met ‘echte’ japanse zwaarden.