Snelst groeiende sporten in 2015

Wandelen, aerobics, yoga en vrouwenvoetbal zijn ten opzichte van vorig jaar de meest gegroeide sporten Nederland. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek naar sportdeelname, uitgevoerd door GfK in opdracht van NOC*NSF. Het aantal Nederlanders dat in 2015 minimaal één keer per week heeft gesport, is ten opzichte van 2014 gelijk gebleven. In 2015 lag dit percentage op 59 procent, dat zijn bijna 9 miljoen mensen.

Sportdeelname in Utrecht
Volgens de Utrecht Monitor 2015 sportte in 2014 70 procent van de Utrechters met een leeftijd van 16 jaar en ouder minstens één keer per maand. In 2013 bedroeg de sportdeelname 71 procent. De sportdeelname in Utrecht is hoger dan het landelijk sportdeelnamecijfer voor volwassenen. Dit vindt zijn oorsprong in het feit dat er relatief veel jongeren en hoogopgeleiden in Utrecht wonen.

Sportdeelname in Nederland
Nederland is één van de landen in de wereld waar de meeste mensen aan sport doen. Fitness was in 2015 de meest populaire sport in Nederland. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders waren minimaal één keer per week actief bij een fitnessclub.

Het percentage jongeren en kinderen met de leeftijd van 5 tot en met 18 jaar in Nederland dat in 2015 minimaal één keer per week sportte lag in 2015 op 75 procent en is daarmee even hoog als in 2014. Het gaat om circa 2 miljoen kinderen en jongeren. Opvallend ten opzichte van voorgaande jaren is dat de dip bij jongeren in de zomer van 2015 groter is.

Op tienjarige leeftijd sport 80 procent van de Nederlandse kinderen wekelijks en zijn net zoveel kinderen aangesloten bij een sportclub. Daarna stromen bij de meeste sporten heel veel jongeren ouder dan 18 jaar uit en blijkt het erg moeilijk te zijn de uitstromers op latere leeftijd weer aan het sporten te krijgen.

Sportaanbod in Utrecht
Utrecht heeft een groot sportaanbod waaronder de vier snelst groeiende sporten: fitness, wandelen, yoga en vrouwenvoetbal. In Utrecht zijn ruim 350 sportverenigingen actief. Deze bieden gezamenlijk meer dan 70 takken van sport aan, variërend van atletiek tot volleybal en van aikido tot worstelen. Daarnaast zijn er ruim 200 sportaanbieders die particulier, commercieel of op andere wijze sport aanbieden Bekijk hier het overzicht van alle sportaanbieders in Utrecht.

Bron: NOC*NSF