SingelSwim 2017 haalt ruim €100.000 op voor FSHD

Op zondag 18 juni zwommen in totaal 227 deelnemers door de Utrechtse singel om geld op te halen voor het goede doel dat onderzoek doet naar de spierziekte FSHD. Deze 227 deelnemers hebben ruim €100.000 opgehaald voor het goede doel. Voorafgaand aan de gewone SingelSwim Utrecht vond de Kids Swim Utrecht plaats waarbij 27 kinderen van 10 tot en met 15 jaar een parcours van 800 meter zwommen. Het startschot voor deze swim werd gegeven door cabaretier en ambassadeur van de Stichting FSHD Ronald Snijders. Jesse Puts nam het startschot op zich tijdens de SingelSwim Utrecht.
Aan het eind van de dag werd de cheque overhandigd aan Marjolein Bolhuis, directeur van Spieren voor Spieren, en Kees van der Graaf, directeur Stichting FSHD. Het donatiebedrag bedroeg op dat moment €101.159. Het totale donatiebedrag wordt binnenkort bekendgemaakt.

Onderzoek spierziekte FSHD
FSHD is een spierziekte die wordt veroorzaakt door een fout in het DNA. Door deze fout gaat er iets mis met de aan/uitschakeling van een gen, DUX4, in spiercellen. Het DUX4gen staat in spiercellen van FSHD-patiënten ‘aan’, terwijl het ‘uit’ zou moeten staan.

Met dank aan de vorige edities van de Utrechtse SingelSwim heeft professor Niels Geijsen, verbonden aan het Hubrecht Instituut in Utrecht, een nieuwe technologie ontwikkeld. De nieuwe ontdekking in het onderzoek maakt gebruik van het genetische schaartje CRISPR-Cas. Met deze methode kan in het DNA worden geknipt, precies op de plaatsen waar moet worden geknipt. Een groot voordeel van deze techniek is dat het effect kortdurend is. CRISPR-Cas werkt maar kort in een cel, na het knippen wordt het afgebroken. Er is alleen een probleem: onze cellen laten het niet zomaar naar binnen en het is nog niet duidelijk op welke plaatsen moet worden geknipt zonder het lichaam verder aan te tasten. Het donatiebedrag dat is opgehaald tijdens de derde editie van de SingelSwim Utrecht brengt het onderzoek een stap in de goede richting.

SingelSwim Utrecht 2017
De SingelSwim Utrecht is een jaarlijks zwemevenement dat wordt georganiseerd door Stichting SingelSwim Utrecht, in samenwerking met Spieren voor Spieren en de FSHD Stichting. Dit jaar is het evenement voor de derde keer georganiseerd op Park Lepelenburg Utrecht. Het geld dat wordt opgehaald door alle zwemmers gaat naar het goede doel dat onderzoek doet naar de spierziekte FSHD. Dit onderzoek wordt verricht aan het Hubrecht Instituut Utrecht door professor Niels Geijsen en zijn team.

Meer informatie over de SingelSwim Utrecht is hier te vinden.

 

Over Sportstad-Utrecht.nl

Op Sportstad-Utrecht.nl vind je alle sportaanbieders en -locaties die de gemeente Utrecht rijk is. De handige filters en zoekfuncties maken het makkelijk om dé sport te vinden die bij je past. Op de homepage vind je interessante artikelen over sportgerelateerde onderwerpen. In de kalender kan je zien welke leuke sportevenementen plaatsvinden in Utrecht.

English version

Sportstad-Utrecht.nl is een initiatief van SportUtrecht. © 2018