Shorttrack; schaatsen op de ijshockeybaan!

In het eerste weekend van november 2016 is het nieuwe seizoen van de groeiende schaatssport Shorttrack weer begonnen. De sport is een afgeleide van het langebaanschaatsen. Hoewel de schaatssport al rond 1890 in Groot-Brittannië is ontstaan, stond shorttrack pas in 1992 voor het eerst op het programma van de Olympische Winterspelen.

Shorttrack wordt gereden op een ijshockeybaan waar een ovaal wordt uitgezet met een omtrek van 111,12 meter. Shorttrackers dragen speciale shorttrack-schaatsen en zoals bij iedere snelheidssport wordt er ook bescherming gedragen; een helm, handschoenen, kniebeschermers en een snijbestendig schaatspak, dit kan nog uitgebreid worden met nek- en scheenbeenbeschermers. In tegenstelling tot het langebaanschaatsen, waar het gaat om het neerzetten van de snelste tijd, gaat het bij shorttracken om wie het eerste over de finish komt. Een race wordt met vier tot zes rijders tegelijk gestart. Naast techniek en conditie hebben shorttrackers ook behendigheid, tactiek en acceleratievermogen nodig. Er zijn in het shorttrack verschillende afstanden; 500 (4½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13½ ronde).

shorttrack
Ook is er de relay (aflossing), hierbij rijden teams van drie of vier rijders tegen elkaar. Van elk team rijdt telkens één rijder een aantal ronden in de baan. Vervolgens komt de volgende rijder aan het einde van de bocht de baan in, waarna er afgewisseld wordt met een duw. Zo wisselen de rijders elkaar af, tot twee ronden voor het einde. De rijder die dan in de baan komt, rijdt vervolgens de race uit. Dit levert spectaculaire beelden op.

De meest bekende Nederlandse shorttracker is Sjinkie Knegt hij won brons op de 1000 meter op de Olympische Winterspelen van Sotsji. Daarnaast werd hij in 2014 wereldkampioen met de aflossingsploeg en won hij in 2015 de wereldtitel individueel. De Friese shorttracker was ook al twee keer Europees kampioen (2012 en 2015). In het nieuwe wereldbeker seizoen heeft Knegt al twee keer de 1500 meter gewonnen en deed dat zondag 13 november ook nog in een wereldrecord! Hoewel Nederland altijd goed meedoet bij shorttrack wereldkampioenschappen worden de prijzen vaak verdeeld onder de landen Zuid-Korea, China, Canada en de Verenigde Staten. Dat geldt voor zowel de mannen als de vrouwen. In Europees verband doen we wel mee om de prijzen. In 2016 zijn zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen Europees kampioen geworden in de aflossing.

In Utrecht kun je shorttrack beoefenen bij schaatsvereniging Utrecht op de Vechtsebanen. SV Utrecht brengt ook een Europees kampioen voort, namelijk Annita van Doorn! Zij werd in 2008 Europees kampioen op de 500 meter.