Schaaktafels in Leidsche Rijn

Het Máximapark in Leidsche Rijn krijgt drie schaaktafels om de denksport in de buitenlucht te kunnen beoefenen.

Initiatiefnemer is wijkbewoner Jesús Medina (47), die het idee voor schaaktafels bij het Parkberaad neerlegde en ook een petitie begon. Die werd ondertekend door schakers van over de hele wereld. ,,Er is in het park van alles te doen, daar hoort denksport in mijn ogen ook bij’’, zei Medina eerder.

In veel steden in de Verenigde Staten maar ook in bijvoorbeeld Parijs en Madrid staan in grote parken schaaktafels. Dat was de inspiratie voor Jesús. “In het Maximapark worden ze bij de Japanse tuin neergezet, vlakbij Anafora. Met Anafora is ook afgesproken dat mensen daar schaakstukken kunnen lenen als ze die niet zelf hebben.”

Volgens Jesús wordt het een echte schaakontmoetingsplek. “Omdat er straks drie tafels staan, kunnen verenigingen er kleine evenementen organiseren.” Hij ziet de zomeravonden helemaal voor zich: schakers die naar het Máximapark fietsen met schaakstukken in hun rugzak en andere schakers ontmoeten. De schaaktafels komen er mede dankzij het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht.

Ook worden op diverse schoolpleinen tafels geplaatst. Zo ook op 15 februari bij basisschool De Pantarijn, een van de 50 scholen die zich actief bezighouden met deze denksport. Sportwethouder Jansen bij de opening” Het is ontzettend leuk voor de kinderen om te schaken op school. Ik ben er trots op dat we in Utrecht het grootste schoolschaakkampioenschap van Nederland hebben.

Bekijk hier het filmpje van U in de Wijk Leidsche Rijn

Bekijk hier het aanbod van alle schaakverenigingen in Utrecht.