Rensters op volle snelheid door Leidsche Rijn

140 rensters vertrokken er voor een 3,9 kilometer lange proloog van de vierdaagse BeNe ladies- tour. Dat is een vanuit België georganiseerde koers met een zeer internationaal deelnemersveld.

Dat streek neer rond Castellum Hogewoerd met een heuse ploegenpresentatie. Dranghekken zijn er ook in overvloed, maar het publiek laat het nog een beetje afweten als om zes uur de starter de eerste deelneemster laat vertrekken van het schavot tegen het decor van Castellum Hogewoerd in Leidsche Rijn. Elke minuut vertrekt de volgende renster voor de 3,9 kilometer lange Proloog die eindigt op de Parijsch Boulevard in Leidsche Rijn Centrum.

La Course

De organisatie heeft de kalender niet mee. De kanonnen van het Nederlands vrouwenwielrennen moesten kiezen tussen de proloog in Utrecht of La Course, onder de Vleugels van de echte Tour de France. En dus rijdt kersverse winnares van de Giro Rosa, Annemiek van Vleuten, niet in Utrecht, maar in Pau. In gezelschap van Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Marianne Vos die dus haar titels van 2017 en 2018 niet verdedigde. Wel present was Ellen van Dijk uit Harmelen, die in haar achtertuin een toptijd reed. Kirstie van Haaften reed woont in De Meern en kende de wegen als geen ander (zie video boven).

Edith van Dasler en Janneke Wenink zijn niettemin vanuit Vleuterweide een kijkje komen nemen. ,,Eerst hadden we de Giro, toen de Tour en nu dit. Het is gewoon leuk dat dit soort dingen georganiseerd wordt,” meent Wenink. ,,Het had allemaal wel wat feestelijker mogen zijn, met wat muziek bijvoorbeeld”, voegt Van Dasler daar aan toe. De vriendinnen zijn fietsliefhebbers. ,,Niet superfanatiek, maar we hebben de smaak te pakken. In april zijn we in zes weken naar Santiago de Compostela gereden en nu hebben endurancefietsen aangeschaft.”

 

Lees hier het gehele artikel verder.