Ontdek de Martial Arts in Utrecht

Na het succes van vorig wordt dit jaar het tweede Martial Arts Festival georganiseerd op zaterdag 3 februari, in de Nieuw Welgelegen sporthal. Tijdens het festival kunnen alle inwoners van Utrecht gratis komen kennis maken met tal van exotische gevechtskunsten in de stad.

Er nemen ruim 12 verenigingen deel aan het tweede Martial Arts Festival. Gedurende de dag worden er door de deelnemende Martials Arts scholen gezamenlijk meer dan 25 demonstraties en workshops gegevens in zo’n 12 takken van sport. Tevens is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen en verhalen uit te wisselen. Inwoners van Utrecht kunnen op deze manier kennismaken met onder meer aikido, middeleeuwse krijgskunsten, taekwondo, krav maga, kendo, thaiboksen, nuchaku-do, sobudo, wudang tai chi, qigong, shaolin, kempo, iaido en wing-chun. Het Festival zal worden geopend door sportwethouder Paulus Jansen.

Martial Arts is een verzamelnaam voor een groot aantal vecht- en krijgskunsten, waarvan de meeste strijdkunsten hun historie in het Oosten hebben. De vecht- en krijgskunsten omvatten meer dan alleen het gevecht: fysieke en mentale vaardigheden spelen een belangrijke rol. Bovendien is in verschillende takken uitgebreide aandacht is voor creatieve uitingen als dans en zang.

Passie delen
Het Martial Arts Festival wordt georganiseerd om het uitgebreide aanbod van Martial Arts in Utrecht onder de aandacht te brengen van de inwoners van de stad. Koen van Es van de VSU (Vereniging Sport Utrecht) is coördinator van het netwerk Martial Arts. Hij licht toe: ‘In Utrecht zijn ontzettend veel liefhebbers van Martial Arts die hun passie graag willen delen met anderen. Toch hebben bepaalde vechtsporten vaak een negatief imago, terwijl het juist sporten zijn die zich goed lenen om discipline, respect en creativiteit te stimuleren. Met het festival willen we dit bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen!’

Deelnemers
De Nederlandse Vereniging Takeda Budo uit Utrecht doet voor de tweede keer mee aan het Martial Arts Festival. Actief lid en organisator van het tweede Festival Wouter Anco licht toe wat er zo bijzonder is aan het Festival. ‘Niet alleen is het Festival georganiseerd voor, maar ook door Utrechtse Martial Arts verenigingen. Eerder was er al een samenwerking tussen de VSU en verschillende verenigingen waaruit de Martial Arts Week is ontstaan. Hoewel dit een succes was werd er in 2016 door de VSU en de verenigingen besloten om het roer om te gooien. Het idee was dat er nog meer uit de samenwerking te halen viel. Binnen een maand werden er gezamenlijk plannen gesmeed voor het Martial Arts Festival Utrecht 2017. Dit vernieuwende concept met demonstaties, workshops en marktkraampjes op één locatie viel erg goed in de smaak. Tijdens de evaluatie werd direct besloten om in 2018 opnieuw het Festival te organiseren. Als fanatiek en betrokken vrijwilliger van de organisatie voor 2017 ben ik voor de editie in 2018 gevraagd om projectmanager te worden. We kijken uit naar het Festival van 2018 en stiekem ook al naar dat van 2019!’

Meer info
Klik hier voor meer informatie en hier voor de Facebookpagina.

Bron: Utrechtsesportkrant