
Looproutes
In en rondom Utrecht vind je enkele fraaie hardlooproutes van verschillende afstanden. Hardloper Maaike Marechal heeft de mooiste hiervan vastgelegd in het boekje Utrecht RENT dat verkrijgbaar is via routemakers.nl, bol.com en bij diverse boekhandels en loopwinkels in Utrecht. Op deze pagina hebben we een voorproefje van zeven routes voor je, elk uit een ander deel van de stad en haar omgeving.
Lees hier meer over Utrecht RENT
Route 3, Grachten singels en parken
Utrecht is van oudsher een knooppunt van treinsporen. Het bijzondere van deze route is dat je het spoor eens anders kan ervaren. Allereerst start je bij het Spoorwegmuseum. Bezoek het museum en ontdek de Nederlandse spoorweggeschiedenis. Vanaf dit startpunt loop je niet langs het spoor maar er overheen. Een in onbruik geraakte spoorweg is, zoals de New Yorkse High Line, omgevormd tot stadspark: de Oosterspoorbaan. Via dit park loop je naar het slingerende riviertje de Kromme Rijn. Langs de oevers is het heerlijk lopen en laat je de drukte van de stad achter. Via Utrecht Oost loop je weer richting centrum. Het oostelijk deel van de stad staat bekend om het Rietveld-Schröderhuis, het in Engelse landschapsstijl aangelegde Wilhelminapark en de Maliebaan. Via deze route loop je er langs, door en over. Kortom, dit rondje Oost laat je het beste zien van wat dit stadsdeel te bieden heeft! Met als bonus meermaals fenomenaal uitzicht op de Domtoren.
Route 7, Vliegbasis Soesterberg
Na de sluiting van Vliegbasis Soesterberg en opening van het nieuwe Nationaal Militair Museum is er een fantastisch park ontstaan dat opengesteld is voor iedereen. Die openstelling betreft ook Landgoed de Paltz. Beide zijn onderdeel van de alom bekende Utrechtse Heuvelrug. Tijdens de route zul je je verbazen over de ongekende variatie van het landschap. Er zijn punten waar je 360 graden om je heen kilometers weg kunt kijken, dichte bossen, schitterende graslandschappen, schilderachtige heidevelden en pittige klimmetjes/afdalingen op geaccidenteerd terrein. Naast de beschreven flora kun je ook genieten van de aanwezige fauna; (roof)vogels, konijnen, hazen, eekhoorns, boommarters, vossen, reeën, salamanders, hagedissen en slangen. Tenslotte is het Nationaal Militair Museum een architectonisch hoogstandje in het landschap, voorzien van een enorme glasgevel met een panoramisch uitzicht. Buiten staan vliegtuigen; binnen hangen ze zelfs aan het plafond. De vroegere landingsbaan is tegenwoordig een wandel- en fietspad, dat tijdens het broedseizoen is afgesloten. Om die reden is dit pad niet in de route opgenomen. Zodoende kun je het hele jaar van deze route genieten!
Route 9, Rivier en forten
Houd je van zowel lopen langs een mooie meanderende rivier als van lopen door de bossen, dan is dit jouw route! Je begint bij Theehuis Rhijnauwen, dit is een trekpleister in het gebied. De route voert je al gauw door de bossen van het landgoed Amelisweerd.
Bij de witte brug, het staat hier in de lente vol met gele narcissen, steek je de Kromme Rijn over. Over het Jaagpad, een mooi bospad, loop je langs de rivier. Je gaat de A27 onderdoor om de rivier over te steken. Met zicht op de Uithof en weilanden loop je over rustige wegen naar Bunnik. Je passeert Fort Rhijnauwen. Dit is alleen toegankelijk onder leiding van een gids.
In Bunnik keer je om en ga je weer op het Jaagpad langs de Kromme Rijn lopen. Dit wordt keurig onderhouden, zodat je hier ook prima met z’n tweeën naast elkaar kunt lopen. Je ziet vele mensen kanoën op de rivier en zwanen klapperen luid met hun vleugels op het water. Ik ben trots op mijn mooie loop-achterland: de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd; een mooie elf kilometer om niet meer te vergeten.
Route 11, Hollandsche IJssel & Nedereindseplas
Op deze route loop je met name door de weilanden en over de prachtige IJsseldijk. Ook loop je via de eilandjes in de Nedereindseplas. Dit recreatiegebied kent met name landrecreatie. Zo passeer je o.a. een wieler- en skeelerbaan, een mountainbike-parcours en een skipiste. Ook kun je een rondje van iets meer dan drie kilometer om de plas lopen. Omdat er na de aanleg van de plas in de jaren ’70 (legaal en illegaal) afval in is geloosd, heeft het de bijnaam ‘de Put van Weber’ gekregen en is zwemmen (nog) niet toegestaan. Het stuk door de weilanden in de oksel van de A2 en A12 is verrassend rustig. Hier kunnen geen auto’s komen en daarnaast zie je er ook weinig fietsen. Kortom: gewoon genieten! Zelf loop ik deze route regelmatig vanuit IJsselstein, omdat ik hier woon. Een mooie en lange loop. Het hier gekozen start- en eindpunt Starbucks is goed bereikbaar vanuit de A12 en de Leidsche Rijn. Echter Restaurant Marnemoende in de jachthaven aan de IJssel (bij cijferbolletje 4) is een uitstekend alternatief om de route mee te beginnen en vooral -op het terras- mee te eindigen!
Route 15, Stadseiland & Dafne Schippersbrug
Door de enorme uitbreiding van Leidsche Rijn aan de westkant van de stad is de wijk Oog in Al (het start- en eindpunt van deze route) nu het geografisch centrum van de stad. De wijk kenmerkt zich door de vele jaren ‘30 huizen. Rondom het Park Oog in Al heeft Berlage veel huizen ontworpen. Kanaleneiland, waarlangs het grootste deel van de route voert, is van een andere orde. De wijk is gebouwd in de jaren ‘60, als onderdeel van de grootschalige uitbreiding van de gemeente Utrecht in die tijd.
Op deze route loop je altijd langs water. Op de heenweg loop je langs de beide oevers van het Amsterdam Rijnkanaal (je steekt halverwege over via de nieuwe Dafne Schippersbrug) en op de terugweg langs het Merwedekanaal. Vooral het Amsterdam Rijnkanaal wordt heel druk bevaren. Je ziet vooral binnenvaartschepen maar, met wat geluk, zie je vanuit de Rooseveldboulevard de afgemeerde cruiseschepen liggen. Probeer de boten eens bij te houden, een lekkere intervaltraining! Het Merwedekanaal is wat meer voor de pleziervaart. Heel veel woonboten hebben hier een vaste plek.
Route 18, Het Lint
Op zaterdagochtend loop ik bij hardloopvereniging Trecho. We trainen vooral op Het Lint, gelegen in het Máximapark in de wijk Leidsche Rijn. Hoewel het park nieuw is, lopen er oude wegen door het park uit de tijd dat het een landbouwgebied was en staan er verschillende oude bomen in het park. Het Lint is een 30 meter brede grasstrook met in het midden een pad en aan beide zijden bomen of hagen. Het pad bestaat uit een strook glad asfalt van 6 meter breed. De route is gemarkeerd met witte margrietjes op het pad. Om de 100 meter is er een aanduiding van de afstand. Daarnaast zijn er zogenoemde ‘TimePoints’. Heb je een hardloopchip, dan verschijnt de tijd die je gelopen hebt op de borden langs Het Lint. Vanuit mijn vak als stedenbouwkundige vind ik het Lint heel geslaagd. Vooral omdat Het Lint een brede strook is voor fietsers en voetgangers, die overal doorloopt en het andere verkeer erop is aangepast. Hiermee worden de verschillende buurten en de bijzondere plekken op een goede en prettige manier met elkaar verbonden.
Als loper of wandelaar voel je je hier niet verlaten. Er zijn altijd wel mensen of huizen in de buurt.
Route 23, Waterrijk gebied met zicht op Utrecht
Een prachtige route vanuit Fort aan de Klop, door groen Overvecht, om de Grote Maarsseveense Plas, met eventueel een kleine uitbreiding om de Kleine Plas, langs de Molen en slot Zuylen terug naar het Fort.
De Maarsseveense Plassen is een recreatiegebied, bestaande uit de Grote en de Kleine Plas. De plassen hebben prachtig helder water. In de Grote Plas kan heerlijk worden gezwommen. Het grootste deel is vrij toegankelijk, er is ook een strand waarvoor betaald moet worden. Je kunt het geasfalteerde fietspad rondom volgen, maar op sommige plekken zijn er smallere paadjes dichter langs het water te volgen. Een geheel rondje om de Grote Plas is ongeveer vijf kilometer. In de Kleine Plas wordt gevist en mogen honden loslopen (ik heb er nooit last van). Dit is een leuk extra rondje van twee kilometer over een onverhard paadje. Terug naar Utrecht lopend zie je de Westbroekse Molen en Slot Zuylen liggen. Dan een klein stukje bos en wat weilanden waar koeien grazen. Hier zie ik ook vaak ooievaars, soms één of twee, een enkele keer wel een grote groep van 25-30.