‘Jeu de boules is de leukste sport die er bestaat’

Heel jonge leden heeft Vleu de Boules niet, ze zijn voornamelijk boven de 70. Gerard Elsing en Gerry Verheul zijn gek op de locatie van de jeu-de-boulesbaan van de vereniging, midden op het Dorpsplein in Vleuten.

Elsing: ,,We spelen onder de platanen, het is een typisch Frans decor. We krijgen veel belangstelling. Fietsers stappen vaak af om even te kijken.” Elsing voetbalde altijd, maar moest stoppen doordat hij last kreeg van zijn knieën. Daarna probeerde hij tennis, maar uiteindelijk kwam hij twaalf jaar geleden uit bij jeu de boules, dat bekendstaat als een ouderensport. Verheul denkt dat jeu de boules voor jongeren een te tijdrovende sport is. ,,Bij voetbal ga je na een uurtje weer naar huis; wij spelen de hele avond of middag. Jongelui hebben daar geen geduld voor.”

Volgens Elsing heeft Vleu de Boules ook geen jongere leden, doordat de club niet aan competities meedoet; de leden spelen alleen tegen elkaar. Elsing: ,,Er komt weleens een jongere bij, maar die vertrekt vaak weer naar een vereniging met een hoger niveau. Het gaat ons echt om het clubleven; daar zetten we ons allemaal voor in.”

Jeu de boules gaat verder dan de grote ballen naar het kleine balletje werpen. Verheul: ,,Er zit psychologie en tactiek achter, tegen een goeie speel je anders dan tegen iemand die minder ver is. Je moet nadenken en overleggen met je speelmaatje. Het is een soort schaken.”

Het sociale contact met de andere spelers is voor beiden heel belangrijk. Verheul: ,,Ik vind het leuk om met verschillende mensen om te gaan. Of je nu stratenmaker bent of professor, uiteindelijk speel je het spel allemaal samen.”

Soms is Verheul het jeu de boules even zat, bijvoorbeeld wanneer iemand vals speelt of als anderen haar uit het spel proberen te halen. Verheul: ,,Dan stop ik weleens een week of een paar weken, maar dan kom ik toch altijd weer tot de conclusie dat het de leukste sport is die er bestaat. En dan ga ik weer naar de baan.”

Bron: AD