Utrechtse Sportkrant – Geslaagde Utrechtse Wielerweek sluit af ‘in Stijl’

In de kleuren van Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan sloten bijna 2.500 wielrenners de Utrechtse Wielerweek af.  De Tour d’Utrecht, die het grote peloton toerders voor een deel door de Utrechtse binnenstad leidde, vormde het slotstuk van een week vol activiteiten, waarmee de herinnering aan het Grand Départ van 2015 levend werd gehouden.

De Stichting Ronde van de Maliebaan kijkt tevreden terug op de Utrechtse Wielerweek. Alle facetten van de wielersport kwamen de afgelopen negen dagen voorbij. Of het nu zelf actief fietsen was, ernaar kijken of erover praten, centraal stond telkens de liefde voor de fiets.

De deelnemers aan de derde editie van de Tour d’Utrecht kregen een unieke kans om als peloton onder begeleiding van politie over afgezette wegen door het centrum van de stad te rijden. Ze volgden daarbij in grote lijnen het parcours van de tijdrit van de Tour de France van 2015 en het begin van de tweede etappe van het Grand Départ. En dat in een Mondriaan-shirt dat aansloot op 100 jaar De Stijl.

Nadat de wielrenners onder de Domtoren door het centrum hadden verlaten trokken ze verder richting het Groene Hart, waar ze prachtige routes voor de wielen kregen van 150, 110, 75 of 35 kilometer.

Behalve sportief toonden de renners zich ook gul. Gezamenlijk doneerden ze bijna 4.000 euro aan Move for MS dat dit jaar als goed doel aan de Tour d’Utrecht gekoppeld was.  Toen zondagmiddag de zon doorbrak en de renners na hun toertocht op het Jaarbeursplein binnendruppelden kon iedereen terugkijken op een geslaagde derde editie van de Tour d’Utrecht.

Studentenraces

De Utrechtse Wielerweek was een weekend eerder van start gegaan met De Ronde van het Wilhelminapark en de Ronde van de Maliebaan. Geen tochten voor recreanten zoals de Tour d’Utrecht, maar serieuze koersen voor goedgetrainde mannen en vrouwen.

Ondanks het regenachtige weer verschenen op beide wedstrijddagen bijna 300 renners aan de start. Rond het Wilhelminapark brachten de handbikers spektakel. De Nederlandse kampioenen Tim de Vries en Laura de Vaan gingen er vandoor met de overwinning. Als onderdeel van de nationale studentencup werd er ook in de verschillende studentenraces een harde strijd geleverd.

Eerder was het ‘listige’ parcours van de Maliebaan het decor geweest van verschillende mooie wedstrijden. Bijzonder was een dernycriterium, waar oud-prof en veelvoudig ritwinnaar in de Tour de France Erik Dekker werd uitgedaagd door vertegenwoordigers van de verschillende Utrechtse wielerverenigingen, maar desondanks de koers achter de ronkende motoren op zijn naam schreef.  Daarnaast werd door de mannen uit de provincie Utrecht gestreden om de titel Kampioen van Utrecht. Die ging voor de ogen van het toegestroomde publiek naar Utrechter Elias de Bruijne.

Bij de wedstrijden was er ook de verbinding met het De Stijl-jaar. De rondemissen waren speciaal gehuld in schitterende Mondriaan-jurken en de rondemister droeg een heuse Mondriaan-das.

Wielerpubquiz

Ook in de periode tussen de eerste wedstrijden en de afsluitende toertocht stonden de dagen volop in het teken van wielrennen met onder meer een wielerpubquiz. Daarin was goed te zien dat Utrecht naast fietsstad ook een echte studentenstad is. De Utrechtse Studenten Wielervereniging De Domrenner wist in drie vragenrondes de wielerkennis van de aanwezigen te testen terwijl tegelijkertijd het bier rijkelijk vloeide.

Bij wielerzaak Cycle Works werd het Wielercafé XL gehouden. Hoewel het in het café voornamelijk om verhalen over wielrennen draaide, was er ook de mogelijkheid om even op het zadel te kruipen en de andere cafégangers uit te dagen op het Holland Sport-wielerspel.