Geen tijd om te sporten?

Loop je helemaal over van het studiewerk of heb je een hele drukke, stressvolle baan waardoor je ’s avonds vaak zo laat thuis komt dat je geen tijd meer hebt om te sporten? Dan ben jij niet de enige. ‘Geen tijd’ is een van de meest genoemde redenen om niet te sporten. We snappen het heel goed dat het lastig kan zijn om in je drukke leven beweegmomenten in te plannen. We hebben daarom 8 tips voor je opgesteld die je kunnen helpen bij het vinden van een sportmoment. Daarnaast hebben we een aantal sporten/sportaanbieders benoemd waardoor je toch kunt sporten ondanks dat je hier misschien geen of weinig tijd voor hebt.

De 8 Tips!

Ga anders over sport nadenken
Er zijn dingen die misschien belangrijker zijn dan sporten; werken omdat het voor je inkomen zorgt of afspreken met vrienden/vriendinnen om je sociale contacten te onderhouden. Maar als je steeds voor andere dingen kiest, raakt je lichaam uit balans. Je verliest energie, gaat minder goed presteren en bent vatbaarder voor ziekte en rugklachten. In dit licht is sporten dus ook belangrijk. Zie sporten dus niet als een bijzaak maar iets waardoor je op het werk maximaal kunt presteren en je fitter gaat voelen.

Maak een overzicht van je tijdsbesteding
Als je geen tijd hebt om te sporten, doe je waarschijnlijk een heleboel andere dingen. Door een lijst te maken met alle dingen die je doet, kan dat veel inzicht geven. Zo kun je zien waar al jouw tijd heen gaat. Misschien zijn de er dan dingen die je anders kunt doen, zodat er tijd vrij komt om te sporten?

Plan sport-tijd in je agenda
Een andere manier om te voorkomen dat je tijd tekort komt om te sporten is door in je agenda tijd in te plannen om te sporten. Op deze manier wordt het sporten gemakkelijker een gewoonte en zorgt het ervoor dat je minder snel andere dingen gaat doen in deze ‘sport-tijd’.

Begin makkelijk
Een hele grote valkuil voor mensen die willen beginnen met sporten is dat ze in een keer té veel willen doen. Zo willen we bijvoorbeeld meteen 3x in de week sporten. Vervolgens komen we erachter dat het niet lukt en doen we helemaal niets meer. Begin dus niet te moeilijk maar start met 1x sporten in de week. Dit zal je helpen te wennen aan het sporten en maakt het gemakkelijker om tijd vrij te maken voor het sporten. Later kun je dan de frequentie van het sporten langzaam maar zeker opbouwen.

Beweeg gedurende de dag
Niet alleen sporten is belangrijk maar bewegen ook. Gedurende de dag zijn er vast momenten waarop je kunt bewegen. Neem bijvoorbeeld vaker de trap, ga fietsend naar het werk, loop in plaats van de auto, parkeer je auto een stukje verder of stap een bushalte eerder uit. Allemaal dingen die je fitter zullen maken en niet al teveel tijd kosten.

Sport efficiënt
Efficiënt sporten is een goede manier om de tijd die je aan sporten kwijt bent te beperken. Kies een workout die niet veel voorbereiding vergt, maar wel de spieren flink aan het werk zet. HIIT trainingen, interval, tabata, lichaamsgewicht oefeningen en hardlopen zijn bijvoorbeeld slimme keuzes.

Doe iets in plaats van niets
Iets doen is nog altijd beter dan niets doen. Een 7 minuten training kan al het verschil maken. Zo zijn er 7-minute apps met trainingen die maar 7 minuten duren.

Doe wat je leuk vindt
Wat misschien wel de belangrijkste tip is, doe wat je leuk vindt. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je een sport kiest waar je plezier uit haalt en die bij je leefstijl past. Hierdoor wordt het veel makkelijker om tijd vrij te maken voor het sporten.

Flexibel sporten

Als je weinig tijd hebt om te sporten is flexibel sportaanbod een goede manier om toch in beweging te komen of te blijven. Er zijn sporten die je flexibel kunt beoefenen maar de stad Utrecht heeft ook een aantal sportaanbieders die een heel flexibel sportaanbod hebben. Hieronder vind je een kort overzicht van deze sporten en sportaanbieders.

Hardlopen
Een van de meest populaire sporten in Nederland is hardlopen. Hardlopen is een sport die je op vrijwel elk moment van de dag en op elke plek kunt beoefenen. Daarnaast kun je bij hardlopen helemaal zelf bepalen wanneer je het doet, hoelang je het doet en wanneer je het doet. Hardlopen kun je in georganiseerd verband (atletiekvereniging, loopvereniging, loopgroepjes) en in ongeorganiseerd verband (met vrienden/familie, alleen) doen. Hardlopen is dus een sport die erg flexibel is en een goede oplossing kan zijn als je weinig/geen tijd hebt om te sporten.

Fitness
Een andere flexibele sport die de laatste jaren erg populair is geworden is fitness. Fitness is een sport die je vrijwel altijd kunt beoefenen. In Utrecht is een breed scala aan fitnesscentra te vinden waar je kunt fitnessen. Denk aan plekken als Basic Fit, Fit 4 free maar ook aan lokale fitnesscentra zoals Central Gym. Bij fitnesscentra kun je door middel van een abonnement vaak onbeperkt fitnessen voor een bepaald bedrag. Je kunt hierbij meestal zelf kiezen wanneer je gaat fitnessen.

Thuis sporten
Als je geen zin of tijd hebt om van huis te gaan kun je altijd nog thuis sporten. Er zijn genoeg dingen die je thuis kunt doen. Je kunt korte workouts doen van maximaal een kwartier, zoals eerder beschreven. Of je kunt lichaamsgewichtoefeningen doen, zoals push-ups, jumping jacks of buikspieroefeningen.

Footy en Kicks
Door de jaren heen zijn er een aantal initiatieven ontstaan voor mensen die graag willen voetballen maar dit niet binnen een vereniging willen doen. Een van die initiatieven heet Footy. Footy organiseert in Utrecht competities voor mensen die doordeweeks met vrienden, collega’s en/of medestudenten willen voetballen. De competities worden op een kleiner veld dan normaal gespeeld en bestaan uit 5v5 en 7v7.

Een ander voetbalinitiatief in Utrecht is Kicks. Kicks organiseert voetbaltrainingen waarbij je geheel zelf kunt bepalen waar en wanneer je komt voetballen. Je zit verder niet vast aan een abonnement maar kunt per keer betalen of met een strippenkaart. Dit initiatief is perfect voor degene die niet vast willen zitten aan een abonnement maar toch af en toe willen voetballen.