EK vrouwenvoetbal komt steeds dichterbij

Over minder dan honderd dagen start in stadion Galgenwaard in Utrecht het EK voetbal voor vrouwen in Nederland. Om dat te vieren, organiseerde de gemeente vrijdag 7 april allerlei activiteiten in de stad.

Activiteiten
Op het stadsplateau was er een hooghoudcompetitie, mensen konden prijzen winnen, een mascotte liep rond, er was een gatendoek en zelfs de echte EK-beker kwam naar Utrecht. Behalve het programma op het stadsplateau, opende wethouder Paulus Jansen in Hoograven een vernieuwd Cruyff Court, waar een voetbalclinic plaatsvond met voetbalster Hélène Heemskerk. Op het stadhuisplein was er boardingvoetbal en een digitaal potje FIFA te spelen met e-sporter Lode de Boo.  Jansen: “Het EK voor vrouwen draagt bij aan een mooie Utrechtse sportzomer. Met de activiteiten halen we het toernooi de stad in. Het kan een mooie stimulans zijn voor meisjes en vrouwen om te gaan voetballen.”

 

Oranje leeuwinnnen
Rond het avonduur werd de aftelklok richting het EK, bij het stadhuis feestelijk onthuld door de wethouder. Oranje de oefeninterland tegen Frankrijk in stadion Galgenwaard. De wedstrijd van het Nederlands damesteam was er één met het hoogste aantal bezoekers van het elftal ooit in Nederland. De sfeer was geweldig. Veel spandoeken en enthousiast publiek. Alleen was het jammer dat de wedstrijd eindigde in een 1-2 nederlaag.

 

VSU Projectleider actief
Marlou Peeters zet zich vanaf September 2016 volledig in om het meisjes en vrouwenvoetbal in de omgeving Utrecht een boost te geven.  Marlou heeft zelf een grote passie voor voetbal, met haar achtergrond als ex-topsporter hoopt ze veel meisjes en vrouwen te kunnen stimuleren om ook te gaan voetballen. Vrouwenvoetbal mag volgens de projectleider WEURO 2017 wel wat extra aandacht krijgen. “Wij vinden nog steeds dat we ondergewaardeerd worden. We doen er alles aan om dat recht te trekken. Er heerst nog altijd een mannencultuur binnen de voetbalwereld.”

Peeters wil vooral haar enthousiasme inzetten om vrouwenvoetbal beter op de kaart te krijgen. “Wij hopen ook dat we met Oranje een prestatie gaan leveren. Als dat gaat lukken, dan denk ik dat we een grote stap kunnen maken.”

 

 

EK 2017
De vrouwen spelen het EK 2017 in ons eigen Utrecht. De openingswedstrijd is voor Utrecht direct het hoogtepunt van het sportevenement. De stad wil dat moment de komende maanden goed uitbuiten. Het toernooi wordt gespeeld van 16 juli tot en met 6 augustus 2017. Nederland speelt in groep A tegen Noorwegen, Denemarken en België. De eerste wedstrijd (Nederland – Noorwegen) is op zondag 16 juli in Utrecht.

Voor meer informatie over het WEURO in Utrecht kunt u terecht op de Sportstad website.

Voor de foto’s van het 100 dagen moment kunt u een kijkje nemen op de VSU Facebook pagina.