Effecten van muziek tijdens het sporten

Sporten zonder muziek, is dat nog wel anno 2016? Muziek luisteren tijdens of net voor het sporten is immens populair. Bijna iedere hardloper heeft muziek op tijdens zijn wekelijkse jog. Oefeningen in de sportschool worden zelden zonder muziek uitgevoerd en teamsporters luisteren vaak muziek voor hun wedstrijd om zich mentaal voor te bereiden. Maar wat zijn de werkelijke effecten van muziek luisteren tijdens of voor het sporten? Je leest het hier.

Muziek is de basis

‘’Muziek is belangrijk tijdens het sporten, het is de basis,” zo bevestigt fitness personality Carlos Lens in een artikel in het AD. Het gaat ook om de sfeer en de beleving. De muziek die je luistert tijdens groepslessen moet vaak up to date zijn en ieder individu heeft weer zijn of haar persoonlijke voorkeur’’.

Effecten van muziek

‘’Uit onderzoek blijkt dat muziek positieve gevoelens als energie, blijheid en enthousiasme kan vergroten. Tegelijkertijd kan muziek de negatieve gevoelens zoals spanning, depressie, boosheid en vermoeidheid verminderen. De tekst, het tempo of het ritme van een liedje kunnen effect hebben op je fysieke reactie,’’ aldus psycholoog Karageorghis. Actief op de Brunel-Universiteit in Londen en al jaren werkzaam op het gebied van muziek en de invloed daarvan op sportprestaties. Helemaal geen gek idee dus om je lievelingslied op te zetten tijdens of net voor het sporten!

Muziek voor het sporten

Muziek luisteren kan motiveren en zelfs werken als een soort peptalk. Veel mensen hebben ook bepaalde herinneringen aan nummers. Vaak gerelateerd aan de eerste keer wanneer ze een nummer hoorden. Die herinnering, of zelfs de emotie van de zanger, geeft een motiverende kracht aan de fysieke prestatie.

Jouw favoriete muziek tijdens het sporten?

De een geeft de voorkeur aan top-40 muziek en de ander kiest voor rock. Ieder zijn ding. Wat de juiste muziek voor jou is weet Sportstad Utrecht niet. Wel kan Sportstad Utrecht alle sportaanbieders tonen die bij jou in de buurt zitten. Klik op de link, typ je postcode in en vind de sport om de hoek, die bij jou past. Volg ons ook op Facebook en Twitter.    

Bronnen: www.ad.nl/ – artikel: De últieme work-out muzieklijst van 2015, www.muziekwerkt.nl, http://bycarlos.nl/

Foto: www.shutterstock.com