De drie leukste fietsroutes in de omgeving van Utrecht

Houd jij van fietsen? Dan is het zeker een leuk idee om verschillende fietsroutes af te leggen. Dit is een manier om goed bezig te zijn met sportiviteit en te genieten van een nieuwe omgeving. Je ontdekt nieuwe plaatsen en kunt je hobby uitgebreid uitoefenen.

Conditietraining in de natuur
Fietsen is een goede manier om te werken aan je conditie. Je verbetert je conditie snel en eenvoudig op de fiets, daar het een simpele manier is om met sport bezig te zijn. Het is een dagelijkse bezigheid voor velen, hierdoor vergeten we nog wel eens dat het ook heel gezond voor je is! Het is juist een hele leuke manier om aan je conditie te werken, daar je op de fiets heerlijk kunt genieten van de natuur. Ook voor korte afstanden is het ideaal, pak simpelweg even de fiets in plaats van de auto wanneer je naar je werk gaat. Of ga er eens de boodschappen mee doen! Je zult al snel merken dat je conditie snel verbeterd op de fiets.

Verschillende routes om af te leggen
In Utrecht zijn wel honderden leuke routes af te leggen, met allemaal eigen charmes. We hebben de leukste voor je uitgezocht.

1) Fietsen door de Bilt en langs Soest (48,98 km)
Geniet van prachtige natuur en historische gebouwen. Cultuur snuiven is de rode draad van deze fietsroute. Je komt langs bosgebieden en allerlei pittoreske landhuizen en kastelen. Een bekend kasteel op deze route is Drakensteyn, bekend door ons koningshuis. Prinses Beatrix is hier weer ingetrokken. Uiteindelijk krijg je ook nog een hapje en een drankje na, dat is pas lekker aankomen!

2) Fietsen langs het Plassengebied en de Vecht (35,7 km)
Geïnteresseerd in geschiedenis en middeleeuwse werken? Dan is deze route uitermate geschikt voor jou. Ontdek al fietsend de oude vestingwerken en burchten. Je komt langs buitenhuizen uit de 17e eeuw en ontdekt allerlei leuke theehuisjes van de rijke kooplieden. Je rijdt langs wateren en waar je echt kunt genieten van de natuur om je heen. Genoeg plaatsen om even te kunnen pauzeren op een knus bankje aan de oever.

3) Fietsen op de Heuvelrug, (58,78 km)
Bezoek dit nationale park en ontdek al zijn pracht en glorie. Een combinatie van natuur en cultuur zoals je deze niet vaak tegenkomt. Het park kenmerkt zich dankzij de uitgebreide bebossing en velden. Ontdek verschillende tuinen en parken in allerlei verschillende stijlen. Je ziet excentrieke buitenplaatsen en kastelen tijdens je rit.

Dit is een heel veelzijdige fietsroute waar je van alles beleeft. Van smalle, kronkelige paden tot open duingebieden. Je wordt zelfs meegenomen door kleine, pittoreske dorpjes. Geniet tussendoor van een heerlijk kopje koffie in een van de tentjes die je tegen zult komen.

‘Last but not least’: laat je niet tegenhouden als je geen super deluxe sportfiets hebt. Ook met een ‘normale’ fiets is het mogelijk om een lange fietsrit af te leggen. Ben je van plan om een lange fietstocht af te leggen? Zorg dan wel dat de fiets is voorzien van versnellingen en een comfortabel zadel. Tevens is het altijd handig om een bandenplaksetje mee te nemen in het geval van een lekke band. Vergeet niet om je fiets ook goed op slot te zetten als je even een hapje en een drankje doet. Zet je fiets op slot met een slot van een gerenommeerd merk, zoals een AXA slot. Andere populaire merken zijn ABUS en PRO-TECT.

Denk eerst aan de veiligheid
Welke route je ook kiest, je zult een onvergetelijke ervaring hebben. Een extra tip voor als je op pad gaat, let goed op je vervoersmiddel. Natuurlijk stap je af en toe even af om de buurt te verkennen, of heb je een lunchpauze in een dichtbijzijnd cafeetje. Zet je fiets altijd goed op slot! Gebruik meerdere
sloten zodat een dief er niet makkelijk doorheen kan breken. Bevestig je fiets aan een brug of fietsenrek, dan kan deze niet eerst worden weggedragen om ergens anders de sloten te breken. Zet hem neer op een plaats waar veel mensen zijn, met al deze toeschouwers gaat een dief echt geen stappen ondernemen!