Pickleball: de beste elementen uit drie sporten

Tik, tik, tik, tik. Het geluid van balletje op triplex komt je van verre tegemoet. Fietsend over het Maarschalkerweerdpad, onder station Utrecht Lunetten door, richting de Uithof, komt het geluid steeds dichterbij. Tik, tik, tik, tik. Zo’n vierhonderd meter verder zien de ogen wat de oren al hadden gehoord. Bedrijvige sporters met iets dat lijkt op een batje in de hand, slaan een balletje over het net dat op de grond staat.

Ze doen dat op een geasfalteerd veldje bij de fusieclub VSC (een fusie tussen de voetbalclubs Velox, SVVU en Celeritudo), dat vroeger een handbalveld was. Op de omheining rond het veld hangt een bord: ‘Pickleball’.

Zou dat het zijn? Als dat al zo is: nooit van gehoord. Internet brengt uitkomst. Wat blijkt, pickleball is misschien wel de jongste sport in Nederland. Meegenomen van verre streken. Zoals voetbalcoach Guus Hiddink rond 2002 padel in ons land introduceerde nadat hij coach was geweest bij de Spaanse clubs Real Madrid en Real Betis, ook al een racketsport. Hij zag het – toen in dienst bij PSV – als een ideale uitlooptraining voor zijn spelers en liet op trainingscentrum De Herdgang in Eindhoven een padelbaan aanleggen.

Bart de Baere is net zo’n pleitbezorger, maar dan van pickleball. ‘Ik was in 2016 met mijn moeder op familiebezoek in Canada. Daar werd ik meegenomen naar pickleball; ik was direct verliefd op deze sport. Het zal er mede mee te maken hebben dat ik een racketfanaat ben. Maar ik werd ook getroffen door de manier waarop de mensen met elkaar omgingen. Dat moet in Nederland toch ook kunnen, dacht ik bij terugkomst.’

Tennis, badminton, het stroomt bij De Baere (55) als bloed door de aderen. Dat kwam goed uit, want pickleball is een mooie combinatie van die twee racketdisciplines. ‘Ook elementen van tafeltennis schijnen er in te zitten, maar met die sport heb ik niet zoveel. Dus daar kan ik niet zo over oordelen.’

Lees het hele artikel op utrechtsesportkrant.nl

© Foto: Eddy Steenvoorden