
Curling – de brullende sport!
Curling is vermoedelijk ontstaan in Schotland. Al in de Middeleeuwen speelde men de sport, zo blijkt uit een geschreven stuk over een wedstrijd met stenen op het ijs, gedateerd op februari 1541. Dit werd in Schotland gevonden, maar ook in Nederland speelde men al vroeg Curling. Schilderijen van Pieter Breugel uit 1565 tonen boeren die op bevroren Hollandse wateren Curling spelen. In deze tijd werd Curling nog gespeeld met platte rivierstenen, en kwam er weinig vaardigheid bij kijken.
Tijdverdrijf
Tussen de 16e en 19e eeuw was curling een populair Schots tijdverdrijf, vooral in het noorden werd het spel veel gespeeld. Hier lag immers ijs. Het spel wordt ook wel ‘the roaring game’ genoemd, vanwege het brullende geluid dat de stenen maken wanneer deze over het ijs glijden.
Olympische Sport
Sinds 1998 is Curling een officiële sport op de Olympische Winterspelen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen was er tot 2006 steeds een andere winnaar, hierna won Canada drie keer bij de mannen, de laatste spelen bij de vrouwen werden ook door Canada gewonnen. Nederland viel zowel bij de mannen als bij de vrouwen nog niet in de prijzen.
Het spel
Curling is een ijssport waarbij het vooral op precisie en controle aankomt. Het spel wordt gespeeld op een ijsbaan van ca. 42 meter lang die zowel binnen als buiten aangetroffen wordt. Het curlingijs wordt bewerkt met druppeltjes water, deze zorgen ervoor dat het contact tussen de 19kg zware steen en het ijs minder is.
De wedstrijd wordt gespeeld tussen 2 teams van 4 spelers. Een toernooi wordt opgedeeld in verschillende ends, in competitieverband zijn dit er 10. Per end worden er per team 8 stenen naar ‘het huis’ aan de andere kant van de baan gegooid, dit zijn de twee gekleurde cirkels in het ijs. Nadat de steen gegooid is door de skip volgen 2 teamgenoten de baan van de steen, indien nodig vegen zij het ijs voor de steen om de baan van de steen te kunnen verlengen.
Als alle stenen zijn gegooid wordt er gekeken welke stenen het dichtst bij het huis liggen, voor elke steen die dichter bij ligt krijg je 1 punt. Liggen er drie van jouw team, en is de volgende van de tegenstander? Dan krijgt jouw team 3 punten. Na alle ends worden de punten bij elkaar opgeteld, bij een gelijkspel wordt er een extra end gespeeld.
Curling in Nederland
In Nederland kan op 4 plekken curling worden gespeeld, in Utrecht, Zoetermeer, Tilburg en Heerenveen. Alleen in Zoetermeer wordt op echt curlingbanen gespeeld. In Utrecht wordt curling gespeeld op de Vechtsebanen.
Bij Curling Club Utrecht wordt er elke zaterdag getraind met de aanwezige sporters. Zij vormen teams en spelen tegen elkaar, of trainen op hun techniek. Bij de club worden ook veel interne wedstrijden en toernooien georganiseerd. Er is op dit moment geen afdeling voor de jeugd.
Wil je zelf kennismaken met curling? Bij de Curling Club Utrecht kun je makkelijk kennis maken. Op zaterdagochtend is het mogelijk om met een groep een kennismakingsclinic te reserveren. De clinics worden georganiseerd voor groepen tot 40 personen.