Column van Dafne Schippers

Voor mijn sport reis ik nu alweer een aantal jaar de hele wereld over en ondertussen heb ik al veel landen bezocht. Wat ik daar zo leuk aan vind, is zien hoe mensen in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, China of Amerika hun sport beoefenen en ook vooral wat sport voor de locals betekent. Want ondanks dat er natuurlijk grote verschillen zijn tussen landen en hun bevolking: sport maakt overal gelukkig! Om te doen, maar ook om te kijken.

Mijn familie is daar misschien nog wel het beste voorbeeld van. Ik kom zelf uit een sportieve familie, inmiddels weten de meeste mensen dat wel. Met neefjes, nichtjes en een broer en zus die bijvoorbeeld allemaal op hoog niveau sporten of gesport hebben. Met name basketbal en voetbal. Maar mijn opa heeft bijvoorbeeld nog met 80 jaar oud gezellig op de tennisbaan een balletje geslagen, mijn oma kan een aardig potje bridgen en ook de sportschool is inmiddels een bekend terrein voor de familie Schippers. Op verjaardagen gaan de gesprekken dan ook vaak over sport, of het nou FC Utrecht is, de WK darts finale, een aankomende wedstrijd waar ik aan meedoe of de zaalvoetbalwedstrijd van mijn broer. Van topsport tot breedtesport dus, de familie Schippers!

Dat sport in Utrecht echt leeft maak ik vaak genoeg mee. Als ik na een verre reis weer thuis kom en met de hond door mijn wijk Oog in Al wandel dan zie ik namelijk op een relatief korte afstand al zoveel verschillende soorten sporten en mogelijkheden: hardlopen, yoga, frisbee, bootcamp, voetbal….ja soms zelfs golf in het park! En natuurlijk word ik dan ook door veel mensen aangesproken. Om me bijvoorbeeld te feliciteren (zoals na het WK in China), maar vaak zijn het ook ouders die zeggen ‘mijn dochter zit dankzij jou nu ook op atletiek’. Dat maakt me dan best wel trots! Trouwens, niet alleen kinderen, ook volwassenen worden ineens lid van een atletiekvereniging.

En nee, niet iedereen kan topsporter zijn of worden, dat weet ik. Maar iedereen kan wél op zijn of haar niveau bewegen. Wat dat betreft geloof ik wel in het ‘zien sporten, doet sporten’. Voor de een is dat na het zien van de Singelloop (“ik ga volgend jaar ook voor die 10km!”), voor veel jongens en meisjes was de start van de Tour de France een bron van inspiratie. Hoe dan ook, dat stukje motivatie is er bij iedereen, jong en oud. Je moet het alleen nog maar zien om te zetten in het ‘gaan doen’.

Naast sporten is goede voeding voor mij als topsporter natuurlijk ook erg belangrijk, die twee dingen gaan hand in hand. Maar in feite ben ik in dat op zich niet anders dan anderen. Des te leuker is het dat ik, sinds ik samen met mijn zus een foodblog ben gestart, nu óók daarover op straat wordt aangesproken! ‘Wat een lekker recept weer’ en ‘Zelfs mijn kinderen houden nu van gezond eten’.

Ik sluit graag af met een cliché, maar daarom niet minder waar: sporten, bewegen en gezond eten maakt mensen fitter en daarmee gelukkiger. Mij ook. Oh ja…en als ik met deze combi komende zomer in Rio een paar mooie medailles win, maakt me dat súpergelukkig haha!