
Boekje Utrecht RENT: mooiste hardlooproutes Domstad
Het boek ‘Utrecht RENT’ is een initiatief van Maaike Marechal. Een hardloopster met oog voor de schoonheid van Utrecht en omgeving. In het boek zijn 25 routes opgenomen die je op de mooiste plekjes van de Domstad brengen. Daarnaast staan er inspirerende hardloopverhalen in van diverse Utrechtse hardlopers. Allemaal prachtig in beeld gebracht met foto’s en duidelijke kaarten.
Dit boek is in oktober 2017 uitgekomen en sindsdien te koop in diverse boekhandels en loopwinkels in Utrecht en via de sites routemakers.nl en bol.com.
Het initiatief, dat najaar 2016 is gestart, werd breed omarmd in hardlopend Utrecht en omgeving. Voor de foto’s en routes in het boek heeft Utrecht RENT actief samengewerkt met 25 hardlopers, hun loopmaatjes, loopgroepen en de atletiekverenigingen in Utrecht en omgeving. Het boek is tot stand gekomen met ondersteuning van Vereniging Sport Utrecht, Harten voor Sport en de gemeente Utrecht. De gemeente is blij met de bijdrage die Utrecht RENT levert aan het stimuleren van sporten en bewegen in openbare ruimtes.
De 25 routes hebben een lengte van 6 tot 10 kilometer, met een enkele uitschieter naar 16 kilometer en zijn bovendien onderling te koppelen. Elke route bevat naast een duidelijke routebeschrijving, achtergrondinformatie over het gebied die de loper motiveert om de route te gaan lopen. Naast de routes, tips en een loopkalender, staan er in het boek zes interviews met bijzondere hardlopers (onder wie Paulus Jansen, de huidige wethouder Sport van de gemeente Utrecht en ‘Mister Marathon Utrecht’ Marcel Uppelschoten), die inzicht geven in hoe zij deze sport beoefenen en wat hen beweegt om te hardlopen.

Exclusief voorproefje van routes!
Speciaal voor Sportstad-Utrecht stelde de maakster een aantal routes in PDF formaat beschikbaar.
Route 3
Utrecht is van oudsher een knooppunt van treinsporen. Het bijzondere van deze route is dat je het spoor eens anders kan ervaren. Allereerst start je bij het Spoorwegmuseum. Bezoek het museum en ontdek de Nederlandse spoorweggeschiedenis. Vanaf dit startpunt loop je niet langs het spoor maar er overheen. Een in onbruik geraakte spoorweg is, zoals de New Yorkse High Line, omgevormd tot stadspark: de Oosterspoorbaan. Via dit park loop je naar het slingerende riviertje de Kromme Rijn. Langs de oevers is het heerlijk lopen en laat je de drukte van de stad achter. Via Utrecht Oost loop je weer richting centrum. Het oostelijk deel van de stad staat bekend om het Rietveld-Schröderhuis, het in Engelse landschapsstijl aangelegde Wilhelminapark en de Maliebaan. Via deze route loop je er langs, door en over. Kortom, dit rondje Oost laat je het beste zien van wat dit stadsdeel te bieden heeft! Met als bonus meermaals fenomenaal uitzicht op de Domtoren. => PDF route 3
Marie-Louise Israëls
Route 9
Houd je van zowel lopen langs een mooie meanderende rivier als van lopen door de bossen, dan is dit jouw route! Je begint bij Theehuis Rhijnauwen, dit is een trekpleister in het gebied. De route voert je al gauw door de bossen van het landgoed Amelisweerd.
Bij de witte brug, het staat hier in de lente vol met gele narcissen, steek je de Kromme Rijn over. Over het Jaagpad, een mooi bospad, loop je langs de rivier. Je gaat de A27 onderdoor om de rivier over te steken. Met zicht op de Uithof en weilanden loop je over rustige wegen naar Bunnik. Je passeert Fort Rhijnauwen. Dit is alleen toegankelijk onder leiding van een gids.
In Bunnik keer je om en ga je weer op het Jaagpad langs de Kromme Rijn lopen. Dit wordt keurig onderhouden, zodat je hier ook prima met z’n tweeën naast elkaar kunt lopen. Je ziet vele mensen kanoën op de rivier en zwanen klapperen luid met hun vleugels op het water. Ik ben trots op mijn mooie loop-achterland: de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd; een mooie elf kilometer om niet meer te vergeten. => PDF route 9
Berry van Schaik
Route 23
Een prachtige route vanuit Fort aan de Klop, door groen Overvecht, om de Grote Maarsseveense Plas, met eventueel een kleine uitbreiding om de Kleine Plas, langs de Molen en slot Zuylen terug naar het Fort.
De Maarsseveense Plassen is een recreatiegebied, bestaande uit de Grote en de Kleine Plas. De plassen hebben prachtig helder water. In de Grote Plas kan heerlijk worden gezwommen. Het grootste deel is vrij toegankelijk, er is ook een strand waarvoor betaald moet worden. Je kunt het geasfalteerde fietspad rondom volgen, maar op sommige plekken zijn er smallere paadjes dichter langs het water te volgen. Een geheel rondje om de Grote Plas is ongeveer vijf kilometer. In de Kleine Plas wordt gevist en mogen honden loslopen (ik heb er nooit last van). Dit is een leuk extra rondje van twee kilometer over een onverhard paadje. Terug naar Utrecht lopend zie je de Westbroekse Molen en Slot Zuylen liggen. Dan een klein stukje bos en wat weilanden waar koeien grazen. Hier zie ik ook vaak ooievaars, soms één of twee, een enkele keer wel een grote groep van 25-30. => PDF route 23
Cathelijne van Stralen