Bodysports verbindt met Beweegmaatjes

Sinds Herman Jongerius (41) in 2003 aan de slag ging met zijn Bodysports zet hij zich al in voor verschillende maatschappelijke projecten. Mensen betrekken voor wie sporten niet vanzelfsprekend is, daar zetten hij en zijn team zich graag voor in. Deelname aan het project Beweegmaatjes is dan ook een mooie match, aldus Jongerius: “Iedereen heeft wel een buurman of buurvrouw die je wekelijks met een uurtje bewegen al kunt helpen.”

“Wij mensen zijn gemaakt om te bewegen”

 Zorgzaam in Utrecht West

Het ledenbestand van een sportclub bestaat veelal uit gezonde mensen. Mensen voor wie de weg naar een sportvereniging of club geen probleem oplevert, en vaak ook een logische keuze is. Ook Jongerius richtte zich met Bodysports in eerste instantie ook op die groep, en dan specifiek zij die woonachtig zijn in Utrecht West. Zijn ‘verzorgingsgebied’ zoals hij het zelf noemt. Na een sterke start van zijn onderneming zag hij al vrij snel dat veel mensen drempels ervaren om in beweging te komen. Drempels met een fysieke, mentale of financiële oorzaak, en soms ook een samenloop van deze drie. “Dit wekte mijn interesse en ik stelde mezelf de vraag: wat kan ik doen om ook deze groep te betrekken bij het regelmatig sporten?” In de loop van de jaren heb ik dan ook mijn programma een aantal keer dusdanig aangepast zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen bedienen.

Keuze voor Beweegmaatjes

Elk jaar kiest Bodysports een goed doel om te steunen. De Hartstichting, Kika, Villa Joep, stuk voor stuk hebben ze al eens op de inzet van Bodysports mogen rekenen. Maar wat écht het verschil maakt is de directe aansluiting met het doel, merkte Jongerius. “Hoe dichter bij huis des te succesvoller het project. Mensen zien direct voor wie ze het doen en wat het daadwerkelijk opbrengt. Deze succesformule vind ik dan ook terug bij Beweegmaatjes.” Met een klantenbestand dat grotendeels bestaat uit inwoners uit de directe omgeving van zijn sport- en preventiecentrum heeft Jongerius een stevige basis voor een succesvol project. “Iedereen kent wel een buurman of buurvrouw die de weg naar een sportclub moeilijk kan vinden. Hoe makkelijk is het dan om als beweegmaatje één uurtje per week diegene mee te nemen?”

Bodysports blijft natuurlijk een commerciële onderneming, maar deelnemen aan een maatschappelijk initiatief zoals Beweegmaatjes vormt absoluut geen belemmering in de dagelijkse zaken. Integendeel. “Bestaande klanten die meedoen krijgen korting op hun abonnement, de maatjes brengen we in beweging en werken aan een gezonder leven, en wij houden er een klein extra centje aan over.” Veel is het niet, dus als de intrinsieke motivatie niet aanwezig is om wat voor een ander te doen, hoef je als sportaanbieder er niet aan te beginnen, aldus Jongerius. Wat ons betreft levert Beweegmaatjes voor ons een juist een win-win-win situatie op.“

Beweegmaatjes is een win-win-win”situatie”

Ambities

Voor nu ligt de focus bij Bodysports op een mooie Beweegmaatjes periode, maar Jongerius kijkt ook graag verder vooruit en heeft nog veel ambities: “Bodysports is nu een preventiecentrum gericht op sport en bewegen maar in de toekomst wil ik dit graag breder trekken, gebaseerd op de pijlers voor een gezonde leefstijl: bewegen, voeding en coaching. Met name de coaching kant trekt mij enorm: hoe sneller je kunt achterhalen waar een persoon tegenaan loopt des te effectiever het traject.

Tip voor andere clubs

Een kort en krachtig advies van Herman Jongerius voor organisaties die zich ook graag willen inzetten, maar niet goed weten hoe: “hou het dicht bij huis”  Richt je op je bestaande klanten en je verzorgingsgebied en ontdek dat er dichtbij huis al veel verschil te maken is.

Belemmeringen bieden ook kansen

“Doordat mensen tegenwoordig veel ballen tegelijkertijd in de lucht moeten houden (werk, huishouden, kinderen, sociale contacten), zijn ze na een werkdag al moe. Moeten ze het dan ook nog leuk vinden om ‘s avonds het uiterste uit hun lijf te halen in de sportschool?” Jongerius is realistisch en pretendeert niet dat een abonnement bij Bodysports alles oplost. “Bewegen is niet de oplossing voor alles”, aldus Jongerius. ”Was dat maar zo!” Het creëren van gunstige voorwaarden is des te belangrijker.

 

Lees meer over beweegmaatjes…

Beweegmaatjes is een initiatief van Harten voor Sport en de VSU