Beweegmaatjes; het verhaal van Henk en Marck

Je wilt gaan bewegen of sporten, maar de drempel ligt om welke reden dan ook te hoog. Een steuntje in de rug zou zeer welkom zijn. Het project Beweegmaatjes is zo’n steuntje. Dit is het het verhaal van Henk en Marck, het tweede in een serie van drie.

 

Maandagochtend, woonzorgcentrum De Drie Ringen in Leidsche Rijn. Henk van den Brom (65) opent de deur van zijn woning en steekt bijna onmiddellijk van wal. Henk is een prater, vooral als het om voetbal gaat. Zijn beweegmaatje Marck van Baal speelt in het eerste van VV Monfoort, dus voetbal ligt regelmatig op het gespreksbordje. Henk, die een oom is van AZ-trainer John van den Brom, voetbalde in een ver verleden zelf ook en zou dat het liefst nog steeds doen.
“Maar helaas is mijn gezondheid niet zo best, ik heb onder meer reuma, suiker en hartproblemen. Ik woonde in Woerden op één hoog zonder lift, maar het traplopen lukte niet meer. Via Reinaerde kwam ik hier in De Drie Ringen terecht.” Eén keer per week stapt hij met Marck op de duofiets die in het woonzorgcentrum staat.

“Zo maak ik mijn spieren een beetje los. We fietsen steeds een half uur tot drie kwartier en ik merk dat mijn conditie echt is verbeterd. En het is verfrissend om te praten en te bewegen met iemand die jong is, want hier wonen toch voornamelijk ouderen.”

Marck, student Sport, Bewegen en Gezondheid bij het ROC Utrecht, is niet alleen beweegmaatje van Henk, maar ook van iemand met wie hij fitnest. Daarnaast wandelt hij nog wekelijks met een groep. “Het is voor mij onderdeel van mijn stage, maar ik had ook iets anders kunnen kiezen. Ik doet het omdat ik het leuk vind.”
Hij ziet de deelnemers niet alleen meer plezier krijgen in het bewegen, maar in het contact.

“In het begin zijn ze nog terughoudend, maar ze komen steeds meer los. De gesprekken worden ook steeds minder oppervlakkig. Ik merk dat ze mijn bijdrage waarderen en dat geeft me veel voldoening.”

Verwachtingen had Marck niet toen hij startte als beweegmaatje. “Een open houding is het belangrijkst om samen plezier te hebben. En goed in de gaten blijven houden wat iemands mogelijkheden zijn. Lukt iets even niet, bijvoorbeeld met een fitnessapparaat? Dan houden we het gewoon wat makkelijker en gebruiken we een bankje.”

© Tekst: Eddy Steenvoorden

Lees hier meer over Beweegmaatjes

Lees hier het verhaal van Max en Erik