Beweegmaatjes: een dikke plus voor samen sporten

Er zijn veel redenen om te willen bewegen. Die van Ruud? “Iedere kilo die ik hier kwijtraak hoef ik als postbode niet meer mee te nemen,” zegt hij lachend. Toch duurde het wel even voordat hij de stap naar Sportcentrum De Meern zette. Na een psychose in 2005 ging het minder goed met hem, hij werd deels afgekeurd en nog steeds krijgt hij begeleiding via Altrecht. Hij deed al wat aan skeeleren en hardlopen, maar onvoldoende voor het leiden van de gezonde leefstijl die hij nastreeft. “ ’s Winters kwam het er vaak niet van, ik had een stok achter de deur nodig. Mijn vrienden zijn niet sportief, maar ik wilde wel graag met iemand samen te sporten.”

Een begeleidster wees hem op Beweegmaatjes en zo leerde hij dataspecialist Koen uit Leidsche Rijn kennen.

“Sporten is voor mij een fijne uitlaatklep en die gun ik ook anderen voor wie sporten minder vanzelfsprekend is,” aldus Koen.

Om die reden meldde hij zich aan als maatje. “Met een kleine moeite kun je op die manier iets betekenen voor iemand. Sporten deed ik toch al, maar met Ruud krijgt het nog een dikke plus erbij. Het is absoluut een win-winsituatie.”

Samen gingen ze in het voorjaar op zoek naar een sport die Ruud leuk vindt. Ze liepen samen een aantal maanden hard, roeiden een keer en probeerden wat sportscholen uit. Uiteindelijk beviel sportcentrum De Meern het best. Iedere dinsdagavond, vaste prik, lopen ze zich eerst warm om vervolgens het krachthonk in te gaan. En daarbij valt het zelden stil. Ruud. “We praten veel over voetbal en muziek. We hebben dezelfde smaak en bezochten allebei Pinkpop. Maar we kunnen ook persoonlijke dingen bij elkaar kwijt, het klikt gewoon.”

Inmiddels is het wekelijkse uurtje sporten uitgegroeid tot anderhalf uur. Ruud. “Ik voel me hier op mijn gemak en krijg meer energie. En ik ga nu ook vaker in mijn eentje sporten, de drempel voor mij is dankzij Beweegmaatjes echt verlaagd.”

Tekst en beeld: Eddy Steenvoorden

  • Vrijwilliger:
    Wil je je graag aanmelden als vrijwilliger en je inzetten als beweegmaatje? Vul dan dit formulier in!
  • Beweegmaatjes: 
    Ben je opzoek naar een beweegmaatje om bijvoorbeeld mee te wandelen, fietsen of fitnessen? Vul dan dit formulier in!