Amerikaanse sporten in Utrecht

Nu de Amerikaanse verkiezingen achter de rug zijn en Joe Biden is uitgeroepen tot de nieuwe president kunnen de Amerikanen zich in hun vrije tijd weer op meer positieve zaken gaan richten, zoals traditionele Amerikaanse sporten.

De Verenigde Staten is een groot sportland, de vier grootste sporten worden ook wel ‘the big four’ genoemd. Dit zijn: basketbal, honkbal, ijshockey en American football. Wij voegen hier het snel groeiende Lacrosse, Roller Derby en voor kids de sport flag football aan toe en laten je zien waar je deze sporten kan beoefenen in Utrecht.

Basketbal:

Waarom vinden Amerikanen basketbal zo leuk? Amerikanen houden bij sport van grote shows en winnaars. Bij basketbal is er zelden een gelijkspel, dat komt goed uit want Amerikanen willen winnen en houden niet van een wedstrijd waarmee beide teams tevreden kunnen zijn. Dit is ook een van de redenen dat Amerikanen voetbal een mindere sport vinden, hier komt vaker een gelijkspel in voor. Ook wil de Amerikaan vermaakt worden buiten de wedstrijd om. Bij basketbal gebeurt dat door grote lichtshows voorafgaand aan de wedstrijd, als de spelers het veld opkomen. Je kan deze balsport in Utrecht spelen bij: De Cangeroes, SVO Basketball, Studenten Basketball Utrecht, Midland UBC, UBALL, USBF, Monkey Moves, The Eagles, Utrecht Bulls en BC Utrecht.

Honkbal:

Een teamsport die door Amerikanen voor Amerikanen is uitgevonden, maar dieop buitenstaanders een zeer on-amerikaanse indruk maakt, omdat het zo traag en saai is. Het spel kan uren voortkabbelen zonder veel actie. Dat alles voor de ogen van een publiek dat houdt van sporten die vol actie zitten. De Amerikanen houden van actie, opwinding, spanning, en hoge scores in een sport. onkbal is desondanks zo populair omdat het van oudsher een gezinsactiviteit is. Gezellig met familie of vrienden bijkletsen, pizza eten en een drankje drinken. Maar ook zitten er veel Amerikaanse kanten aan honkbal, zo is er altijd een winnaar. De laatste inning wordt net zolang verlengd totdat er een winnaar is. Het honkbal seizoen wordt altijd afgesloten door de World Series: het kampioenschap voor clubteams. Dit duel wordt uitgevochten in een best of 7. Nederland is een vrij goed honkballand en staat op dit moment 9e op de wereldranglijst. In Utrecht kun je Honkballen bij: HSV Centrals, UVV, Domstad Dodgers en UHSV The Wombats.

IJshockey:

IJshockey is ontstaan in de 19e eeuw in Canada en werd later overgenomen door de Amerikanen waar het nu tot de  Big Four behoort. Bij ijshockey wordt gespeeld met een puck, een zwarte schijf van rubber. De puck mag worden gespeeld met de stick of met de schaats. IJshockey word gespeelt in drie periodes van 20 minuten zuivere speeltijd dit betekent dat als het spel stil ligt de klok ook stil staat. Een van de redenen waarom ijshockey zo groot is in de Verenigde Staten is , omdat er veel geld in omgaat. Doordat er drie periodes zijn, is er tussen die periodes veel tijd voor reclame, en veel reclame betekent veel geld voor de bond en clubs. In Nederland zijn we in bijna elke sport op het ijs goed. Helaas horen we nog niet bij de wereldtop met ijshockey, we staan 28ste op de wereldranglijst. In Utrecht kun je ijshockey bij: IJCU Dragons, Utrecht Buccaneers en Utrecht Disaster.

American Football:

American Football niet te verwarren met de sport rugby. American Football is vooral bekend van het enorm grote event de Superbowl in Amerika. In de rust van de Superbowl vindt er elk jaar een enorm grote show plaats, in de rust van de Superbowl treden supersterren op.  Wat maakt American Football een veel bekeken sport? Het is een onvoorspelbare sport, omdat de gelden worden onder alle clubs gelijk verdeeld. Heeft elke club elk jaar dezelfde kansen. Ook is er een salarycap dit houdt in dat clubs hun spelers niet boven een bepaald bedrag mogen betalen. American Football is een ruwe sport, hierom dragen de spelers ook veel bescherming. In de serie Ballers spelen ze het leven van profs na en kun je zien hoe het eraan toe gaat in deze wereld.  In Utrecht kun je American Football beoefenen bij: Utrecht Dominators

Lacrosse:

Lacrosse is een snelle, tactische en technische teamsport. De sport is een combinatie van bekendere sporten als basketbal, hockey en American football en daarom voor veel mensen makkelijk op te pakken. De balsport wordt gespeeld met een een stick (crosse) met aan het uiteinde een netje, waarin je de rubberen bal houdt. Lacrosse vindt zijn oorsprong bij de Noord-Amerikaanse indianen circa 1850. Met dit spel trainden zij de jonge mannen van de stam zo bereiden hen voor op een oorlog of conflicten met andere stammen. Lacrosse was twee jaar te zien bij de Olympische spelen, in 1904 en 1908. Bekijk hier hoe lacrosse eraan toe gaat. In Nederland wordt lacrosse steeds populairder en in Utrecht kan het beoefend worden bij de Domstad Devils.

Roller Derby:

Roller derby is een full contactsport op traditionele quad rolschaatsen, en wordt meestal door vrouwen beoefend. Een officiële derby wedstrijd duurt 60 minuten en bestaat uit 2 periodes van 30 minuten. Elke periode wordt nog eens verdeeld in jams van elk 2 minuten. Een jam is de race tussen 2 teams waarbij punten gescoord kunnen worden. Tussen elke jam zitten 30 seconden om de speelsters te hergroeperen. De bedoeling van het spel is dat een speler van het ene team, de spelers van het andere team inhaalt. De spelers mogen hun tegenstanders daarbij hinderen. Bekijk hier een hele wedstrijd zodat je een indruk krijgt van hoe de sport te werkt gaat. In Utrecht kun je Roller Derby spelen bij de Dom City Dolls.

Flagfootball:

Flag football is een vorm van American football dat voornamelijk gespeeld wordt in de Verenigde Staten en Europa. De spelregels zijn vergelijkbaar met de regels van het reguliere American football, met het grote verschil dat bij flag football spelers niet getackeld of geblokt mogen worden. In plaats daarvan draagt iedere speler een vlaggetje of lintje, dat met klittenband bevestigd is aan een riem. Spelers kunnen de baldrager stoppen door de vlag of het lintje van de speler af te pakken en deze op de grond te gooien. Deze spelvorm heeft minimaal fysiek contact en is hierdoor uitermate geschikt voor kinderen. In Utrecht kun je deze sport beoefenen bij: Utrecht Dominators

Over Sportstad-Utrecht.nl

Op Sportstad-Utrecht.nl vind je alle sportaanbieders en -locaties die de gemeente Utrecht rijk is. De handige filters en zoekfuncties maken het makkelijk om dé sport te vinden die bij je past. Op de homepage vind je interessante artikelen over sportgerelateerde onderwerpen. In de kalender kan je zien welke leuke sportevenementen plaatsvinden in Utrecht.

English version

Sportstad-Utrecht.nl is een initiatief van SportUtrecht. © 2018