Debatavond: De stad als sportschool

Iedereen weet het: bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid. Maar de stad maakt het je niet altijd makkelijk. Roltrappen, liften, trams en bussen zorgen ervoor dat je als stadsbewoner steeds minder zelf hoeft te bewegen. En dan liggen welvaartsziektes zoals obesitas op de loer. Hoe kun je met slim ontwerp ervoor zorgen dat mensen vaker de trap nemen, de fiets pakken of een stukje lopen? Hoe maken we hardlopen en bootcampen nog aantrekkelijker, krijgen we kinderen en volwassenen aan het buitenspelen en hoe stimuleren we mensen om vaker het groen in de stad op te zoeken?

Op 27 november vindt er in TivoliVredenburg een thema-avond plaats over hoe de publieke ruimte ingericht kan worden om beweging te stimuleren – en zo kunnen toewerken naar een gezonde stad. Kom in beweging en praat mee!

Op deze avond komen onderstaande personen aan het woord;

Nicole van der Waart is stedenbouwkundige en adviseur duurzaamheid bij Movares. Ze houdt zich voornamelijk bezig met het integreren van ruimtelijke kwaliteit in de stad, waarbij duurzaamheid en gezondheid belangrijke drijfveren zijn. Ze ontwikkelde o.a. de tool De Gezonde Stad, die steden hulp kan bieden bij een gezonde inrichting.

Ad de Bont is stedenbouwkundige en projectleider bij Urhahn. Hij vertelt over zijn boek De Beweegvriendelijke Stad. Hierin laat hij zien hoe steden getransformeerd kunnen worden tot plekken waar fysiek bewegen een vanzelfsprekend onderdeel is van het dagelijks leven.

Jan-Paul de Beer is Chief van Springlab. Springlab zet zich in om de wereld in beweging te krijgen met verschillende projecten. Één van die projecten is ‘Bewegend leren’. Jan-Paul legt deze avond uit hoe bewegen bij kan dragen aan beter onderwijs.

Jeroen Koningis adviseur gezonde leefomgeving bij de Gemeente Utrecht. Hij kan ons alles vertellen over de uitdagingen waar Utrecht voor staat en wat de gemeente nu al doet om de stad tot een gezondere plek te maken.

Klik hier om tickets (€7,50) te bestellen.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Movares.

Waar?

Tivoli Vredenburg