Aanmoedigingspremie basisschool Het Schateiland

Basisschool Het Schateiland ontving tijdens het Tata Steel Chess Tournament een aanmoedigingspremie van € 2.500 voor hun schoolschaakproject. Het schoolschaken in Kanaleneiland is vorig jaar gestart naar aanleiding van het Tata Steel toernooi in het Spoorwegmuseum Utrecht. 

Schaakclub

Op langere termijn is de visie om in Kanaleneiland een jeugdschaakclub te vestigen, waar kinderen zich verder op schaakgebied kunnen ontwikkelen nadat ze het op school hebben geleerd. Met een bijdrage van de VSU is in januari gestart met schaken voor moeders Het idee is dat zij later instructie kunnen geven aan de kinderen. Ook vaders en andere scholen worden nog uitgenodigd mee te doen. Al 60 leerlingen van Het Schateiland hebben inmiddels schaaklessen gevolgd.

Het initiatief

Naar aanleiding van het vorige Tata Steel Chess toernooi in 2016 en de vertoning van de film de Droomvermenigvulderaar over de schaakschool in de Indische buurt in Amsterdam, heeft Henk ten Hoeve als cultuurcoördinator van zijn school Het Schateiland het initiatief genomen om schaken op zijn school en in de wijk te promoten.

Henk vond een samenwerkingspartner in Anne-Marie Benschop, voormalig Nederlands dameskampioene schaken, integraal coach en schaaktrainer. Samen zijn Henk en Anne-Marie begonnen aan de realisatie van de droom om in de wijk Kanaleneiland kinderen op scholen te leren schaken en om uiteindelijk een door ouders georganiseerde jeugdschaakclub in de wijk te vestigen.

Ontwikkeling bevorderen

Schaken is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert het brein. Kinderen leren door schaken creatief en analytisch nadenken. Ze oefenen om zich te concentreren en om vooruit te denken en ze leren om te gaan met winnen en verliezen. Het leuke is: schaken kun je overal. Thuis, op internet, op een club. De sport wordt in vrijwel alle landen van de wereld beoefend!

Op de foto staan Theo Henrar (Tata Steel), Henk ten Hoeve (Het Schateiland) en Anne-Marie Benschop (schaakdocente) met de aanmoedigingsprijs.

Over Sportstad-Utrecht.nl

Op Sportstad-Utrecht.nl vind je alle sportaanbieders en -locaties die de gemeente Utrecht rijk is. De handige filters en zoekfuncties maken het makkelijk om dé sport te vinden die bij je past. Op de homepage vind je interessante artikelen over sportgerelateerde onderwerpen. In de kalender kan je zien welke leuke sportevenementen plaatsvinden in Utrecht.

English version

Sportstad-Utrecht.nl is een initiatief van SportUtrecht. © 2018