Winnaars Sportprijs Utrecht 2017

Atlete Dafne Schippers en hockeyer Sander de Wijn zijn woensdagavond 14 februari uitgeroepen tot sportvrouw en – man van Utrecht 2017. Tijdens de feestelijke avond in het MediaPlaza in de Jaarbeurs werd de 25-jarige topatlete voor de vijfde keer op rij winnaar van de Sportprijs Utrecht. Voor hockeyer Sander de Wijn was dat de eerste keer, na drie eerdere nominaties.

Schippers prolongeerde vorig jaar haar wereldtitel op de 200 meter en won brons op de 100 meter. Sander de Wijn werd Europees kampioen met Oranje en veroverde de landstitel met zijn ploeg Kampong, dat ook de prijs voor de beste sportploeg van 2017 pakte. Keet Oldenbeuving (skateboarden) won de Sportprijs in de categorie sporttalent. Wilma Boomstra (shorttrack) werd verkozen tot de beste sportcoach van 2017.

Iris van Maurik van volleybalvereniging Utrecht werd uitgeroepen tot sportvrijwilliger van het jaar. De prijs voor de beste vereniging van 2017 ging naar de drie samenwerkende Utrechtse atletiekverenigingen Hellas, U-Track en Phoenix.

De jury en de Utrechtse bevolking (online stemming) bepaalden beiden voor de helft de uitkomst in de verschillende categorieën van de Sportprijs Utrecht. Tijdens de feestelijke avond, gepresenteerd door voormalig profwielrenster en sportjournaliste Marijn de Vries, werden tevens de winnaars van de beste sportfoto’s van 2017 bekendgemaakt. De foto van een jonge schaakmeester gemaakt door Kees Rutten kreeg de prijs van de vakjury. De publieksprijs ging naar de worstelfoto van Guido Paulig (met 459 likes).

Tevens werd op deze avond het Paul Verweel Sportfonds gelanceerd. Via dit fonds kunnen kinderen tot en met 17 jaar, in het bezit van een U-pas, een aanvraag doen voor het verkrijgen van een sportattribuut naar keuze. Het Sportfonds wil zo een bijdrage leveren aan het toegankelijker maken van sport voor mensen die het minder breed hebben. Het sportfonds is vernoemd naar de voormalig hoogleraar Bestuurs- & Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Paul Verweel was ook voorzitter van de VSU, bestuurslid amateurvoetbal KNVB en tien jaar lang voorzitter van de VV Hoograven. Tegenwoordig zet hij zich nog met evenveel passie in voor SV Vechtzoom. Zie ook www.paulverweelsportfonds.nl

Winnaars Sportprijs Utrecht 2017

  • Sportman – Sander de Wijn (hockey)
  • Sportvrouw – Dafne Schippers (atletiek)
  • Sporttalent – Keet Oldenbeuving (skateboarden)
  • Sportploeg – Kampong Hockey heren 1
  • Sportcoach – Wilma Boomstra (shorttrack/schaatsen – RTC Midden Nederland)
  • Sportvrijwilliger – Iris van Maurik (volleybal – VV Utrecht)
  • Sportvereniging – Hellas, U-Track en Phoenix (atletiek)
  • Sportfoto: Kees Rutten – prijs vakjury & Guido Paulig – publieksprijs met 459 likes

© Foto: Pjotr Wiese