‘Vechten doe je op de mat en niet op straat’

De discipline druipt er al bij de ingang van de sportzaal vanaf, zo blijkt uit een bezoek aan de wedstrijdtraining van de A en B-selectie van karatevereniging Karate030. De training moet om 10.00 uur beginnen maar…. de deur van de zaal gaat met de normale openingscode niet open. De karateka’s blijven echter rustig en ook bij de ouders is er geen gemor.

Na ruim 20 minuten is er de verlosser aan de telefoon met de openingscode van de voordeur. Eenmaal binnen worden de circa 20 selectiekarateka’s geconfronteerd met een gesloten toegang tot de te gebruiken gymzaal. Opnieuw geen paniek of gemor of geschreeuw; men blijft rustig en na nog een belletje is de juiste persoon aan de lijn voor het openen van de deur.‘Kan gebeuren’ is de gedachte. Maar hoofdtrainer Alex van Suffelen en voorzitter Hajo Schoppen maken zich wel degelijk enige zorgen, want de leerlingen moeten goed voorbereid zijn op de Nederlandse en de Open Nederlandse kampioenschappen die in de maand november worden afgewerkt.

‘Discipline is een wezenlijk onderdeel van de vechtsport. Niet alleen bij karate, maar ook bij boksen, worstelen, judo, kickboksen en bij MMA’, zegt Hajo Schoppen, voorzitter van Karate030. ‘In onze dojo onderschrijven wij de erecode van de vechtsport. Vechten gebeurt alleen op de mat en nooit op straat. De technieken die je worden aangeleerd mogen alleen worden gebruikt ter verdediging van jezelf of anderen. Je mag nooit je vechttechnieken gebruiken tegen iemand die zich niet kan verdedigen. Eer, loyaliteit en trouw zijn aan de code, het zijn begrippen die belangrijker zijn dan welke vechttechniek, graduatie of titel dan ook’.

Rode draad

Het woord discipline loopt als een rode draad door het gesprek. De leerlingen zijn verschillend, komen uit verschillende buurten, zijn verschillend opgevoed en hebben dus verschillende gewoontes. ‘Bij al deze leerlingen proberen wij dezelfde vorm van discipline bij te brengen’, vervolgt Schoppen. En dat is in de zaal al merkbaar. Het aanleren van discipline gebeurt zeer professioneel. De leerlingen prepareren zelf de matten (die worden als een legpuzzel in elkaar gelegd) en doen de warming-up met zelf meegebrachte voetballen. Dan klinkt het ‘Hachime’ van hoofdtrainer Alex van Suffelen, hetgeen betekent dat de training gaat beginnen. Oplopend naar lengte wordt een rij gevormd en Van Suffelen begint met uit te leggen, wat er op voorgaande wedstrijden niet goed is gegaan. Daar wordt deze ochtend aan gewerkt. Opvallend detail is dat Van Suffelen tijdens de line-up de selectie bekend maakt voor het NK-jeugd ( 17-19 november in Almere) en het Open NK -21 (25-27 november in Zoetermeer).  Paul van Maanen (14), Maryam Kerroum, alsmede Irfan (15) en Arnel (13) Dzemidzic zijn de uitverkorenen en worden gefeliciteerd door de niet-geselecteerden. Het feliciteren is onderdeel van de discipline.

‘Karate030 is zes jaar geleden opgericht en heeft ongeveer 140 leerlingen met een groot aantal jeugdleden van 5-15 jaar. Oudere leerlingen vallen onder de senioren’, legt Schoppen uit ‘en wij doceren bij karate alle technieken, maar de Wado-ryu in het bijzonder. Verder zijn er lessen in het kickboksen voor vrouwen, inclusief zelfverdedigingstechnieken. Die laatste discipline is inderdaad alleen voor vrouwen en de lessen worden gegeven door ervaren docentes.’

Door vertrek van enkele trainers en ouders was de vereniging enigszins in het slob geraakt, maar met het aantrekken van Alex van Suffelen is er weer nieuw elan binnen de vereniging. ‘Alex geeft al 22 jaar les op verschillende sportscholen en in verschillende disciplines. Hij geeft les vanuit zijn hart en uit passie. Alex doceert zijn zelf samengestelde oefenstof en daardoor is de training altijd afwisselend en aantrekkelijk. Het verveelt nooit. De sport heeft Alex heel veel gebracht en daar is hij erg dankbaar voor. Omdat hij geen ouders in zijn leven had, is het niet altijd even makkelijk geweest. De sport heeft hem op de been gehouden’, vertelt Schoppen.

 

Straatschoffie

Terwijl hij de leerlingen opdracht geeft bepaalde oefeningen uit te voeren, komt Van Suffelen er even bij zitten. ‘Kijk, ik hoef er niet bij te zijn om de discipline te handhaven. Ze gaan echt geen tikkertje doen als ik even niet kijk.’ zegt Van Suffelen (40), houder van een eigen sportschool in Zeewolde. ‘Ik ben inderdaad ouderloos opgegroeid, dus weinig of geen begeleiding gehad tijdens mijn jeugd . Ik ben opgegroeid als een straatschoffie en heb altijd voor mijn belangen moeten vechten. Kinderen van tegenwoordig zijn te veel verwend.

Er wordt te veel voor ze gedaan en zijn niet gewend om te knokken. Ik probeer ze die mentaliteit wel bij te brengen. Een mentaliteit die zegt dat niet alles vanzelfsprekend is. Ik heb vorig jaar nog meegedaan aan het NK Wado-ryu in Rotterdam en behaalde daar in zowel de discipline Totaal-karate als Wado-ryu een gouden plak. Ze noemen mij een oude rot en het is bizar, dat ik op mijn leeftijd die jonkies nog van de mat veeg,’ zegt de regerend Nederlands en Europees kampioen Wado-ryut. ‘Ik ben nu zelfs nog met crossfit begonnen om mijn conditie en zelfvertrouwen nog wat op te poetsen, zodat ik die jonkies ook volgend jaar nog iets kan leren’, lacht de hoofdtrainer.

De voorzitter: ‘Het is uiteindelijk ons doel om de karatesport voor iedereen toegankelijk te maken. Iedereen is welkom en kan zonder aankondiging gewoon bij één van onze trainingslocaties (zie www.karateutrecht.nl) naar binnen stappen voor een proefles. Als de proefles bevalt dan kan je een formulier invullen, waardoor je lid wordt van de KBN (Karate Do Bond Nederland). Dat lidmaatschap is verplicht om lessen te kunnen volgen bij een karatevereniging’, besluit Schoppen, die zelf twee zonen heeft die wel heel uiteenlopend in sport geïnteresseerd zijn. Zoon Jochem traint mee bij de karateselectie in de dojo, terwijl zoon Casper schittert aan het schaakbord. De pas 15-jarige Casper is internationaal meester, maar, hoewel geen lid van de selectie, ook lid van karate030,

Bron:  www.utrechtsesportkrant.nl

Klik hier voor meer informatie over karate030.