10 sporten waar je nog nooit van hebt gehoord

Uitgekeken op voetbal? Kun je geen energie meer opbrengen om los te gaan op de spinningfiets? Misschien is het tijd om eens iets anders uit te proberen. En met iets anders bedoelen we dan ook: iets ánders. Tien sporten waar je – misschien – nog nooit van hebt gehoord.

1. Bikram Yoga

Een ruimte waar het zo’n 38 tot 40 graden Celsius is, 2 ademhalingsoefeningen en 26 Hatha-yoga houdingen. Dat is in het kort Bikram Yoga. Door de hoge temperatuur zijn je spieren flexibeler en door het zweten voert je lichaam afvalstoffen af.

2. Circusacrobatiek

Altijd al vol bewondering in het circus naar de trapeze-artiesten of ‘menselijke toren’ gekeken? Bij Circus Diedom leer je de (circus)kneepjes van het vak. Er zijn verschillende cursussen, zoals bijvoorbeeld Luchtwerk (van beginnend tot gevorderd) en Acrobatiek.

3. Japans boogschieten

Je hebt boogschieten waarbij het vooral belangrijk is dat je de roos raakt. En boogschieten waarbij het gaat om de techniek en beweging die je gebruikt om het doel te raken. Dat is Kyudo (letterlijk ‘de Weg van de boog’), oftewel: Japans boogschieten.

4. Roller derby

Je moet behendig zijn, tactisch en vooral tegen een stootje kunnen. In de full contact sport Roller derby strijden twee teams op rolschaatsen op een ovale baan. Punten worden gescoord wanneer de jammer bij de andere partij de blockers passeert.

5. Lacrosse

Het is een combinatie van hockey, basketbal en American football. Bij de teamsport Lacrosse is het de bedoeling om met de crosse – een stick met een net aan het uiteinde – de bal in het doel van de tegenstander te gooien. Of de bal van de tegenstander vangen zodat deze niet kan scoren.

6. Bossaball

Neem een opblaasbaar volleybalveld met in het midden twee trampolines en je hebt Bossaball. Deze spectaculaire sport is over komen waaien uit Brazilië. De bedoeling is dat de bal over het net wordt gespeeld. Of je dit doet met een salto of met je voet, het mag allemaal. Spektakel gegarandeerd!

7. Boulderen

Vind je klimmen best leuk, maar heb je het niet zo op hoogtes? Dan is boulderen (boulder is Engels voor rotsblok) misschien iets voor je. De klimwanden zijn niet hoger dan 4,5 meter en je hebt geen klimpartner of –gordel nodig. Er liggen namelijk dikke valmatten onder de wand. In het Engels worden boulders ook wel ‘problems’ genoemd. Problemen die je door middel van kracht, behendigheid en inzicht moet oplossen!

8. Aerial Yoga

Misschien heb je het wel eens gezien bij een optreden van bijvoorbeeld Cirque du Soleil. Aerial Yoga is yoga en luchtacrobatiek in één. Het lange doek (die aan het plafond bevestigd is) ondersteunt je lichaam bij de verschillende houdingen.

9. Freerunning

Waarom zou je de trap gebruiken als je ook met een salto naar beneden kan? En waarom gewoon van A naar B lopen als het ook veel leuker kan? Bij het spectaculaire Freerunning is elke drempel, trap of richel een uitdaging.

10. Crossfit

Crossfit is gewicht heffen, zandzakken sjouwen, optrekken, sit-ups, push-ups, pull-ups, hardlopen en nog veel meer. Veel belangrijker is dat het in groepsverband wordt gedaan. Samen zweten, samen afzien en samen scoren.